76% 69 szavazat
A gyilkos csodaszer

A gyilkos csodaszer

Painkiller
Filmadatlap
7
Vélemények (7)
32
Szereplők (32)
14
Képek (14)
1
Videók (1)
Érdekességek
Díjak
Filmkritika
25
Cikkek (25)
Fórum

Sorozat áttekintés

1. évad (2023) - 8 epizód

Hol nézheted

Carolina Bartczak
Taylor Kitsch
West Duchovny
Dina Shihabi
Matthew Broderick
Uzo Aduba
Matthew Broderick
West Duchovny
Matthew Broderick
Uzo Aduba
Dina Shihabi
Taylor Kitsch
Carolina Bartczak
Taylor Kitsch
Matthew Broderick
Uzo Aduba
West Duchovny
Matthew Broderick

FILMINFÓ

A minisorozat az ópiumválság kialakulását és történetét meséli el.

(Hupka Adrián)

Ország: Amerikai Egyesült Államok
Premier: 2023.08.10. | Netflix (2023.08.10.)
 
2024.01.24 Klauka89

legújabb vélemény

Lényegre törő, pörgős vászonra vitel. Szerintem egyszer jó volt, tanulságos. Az, hogy még ma is forgalmazzák, sokat elárul...

0
 
2023.08.14 taba

A Purdue Pharma nem a rendszer része, maga a rendszer...

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

A DuPont-botrány (Sötét Vizeken) után egy újabb sorozat, mely az amerikai kapitalista rendszer sötét bugyraiba vezeti a nézőt. Az OxyContin egy ópiát alapú erős fájdalomcsillapító, második generációs heroin. Súlyos függőséget, halált okozhat. A Purdue Pharma úgy vélte, hogy a rákos, gyógyíthatatlan betegek „piaca” nem elég nagy, ezért az OxyContint minden fájdalommal élő amerikai számára elérhetővé tette a hatalmas profitért, úgy árulták mint a cukorkát, a veszélyekről pedig hazudtak. Az OxyContint ma is forgalmazzák. (Közben megjelent a Fentanil az utcán, 50x erősebb mint a heroin, ópiátválságot okoz Amerikában.)

3
 
2023.08.16 stomachh

A téma érdekes, viszont a megvalósítás gyenge. Egy flashback halmaz, sz*r színészi alakításokkal (igen, Broderick is sz*r). Végig lehetett nézni, de vártam már a végét nagyon.

2
 
2023.08.14 Fegyula

Megvalósítás

A téma érdekfeszítő, a cselekmény forgatókönyve is remek, de a kivitelezés helyenként érthetetlen, fölösleges képi bevágásokkal. A téma komolyságát is elveszik a képi megvalósításban. Kár érte.

2
 
2023.08.12 szemtelen

Fájdalomcsillapítás

A film egy beszámoló valós és elképzelt emberekről és eseményekről, amelyek a „leggonoszabb amerikai család”, a Sackler família által kirobbantott opioid járvány középpontjában állnak. Története Sackler cégének találmánya, az „OxyContin” nevű új gyógyszer és könyörtelen marketingje. A fokozatos függőség pillanatok alatt a kábítószer világába röpíti a felhasználót, a tabletta indokolatlanul eltúlzott – de jól jövedelmező - felírása pedig visszaélésre kényszeríti az orvosokat. Minden epizód bevezetőjeként gyermeküket elveszített, gyásztól sújtott emberek dramatizálják a nézőt, csakhogy ettől nem lett feszültebb a sorozat. A szívszorító nyitányok ellenére az epizódok nem találnak egy kellemes hangot, a karakterek vékonyak, erőtlenek, és hiányzik a filmkészítési finomság. (Érdekes összehasonlításra ad alkalmat a Disney+ Dopesick c. hasonló drámája.) A sokak által ismert nagy név a sorozatban Matthew Broderick (Sackler szerepében), alakítása sem volt kiemelkedő. Az élet írta történet jó alap, de hat órán keresztül ez a minisorozat nem tudta fenntartani a drámai feszültséget, az érzelmi rezonanciát. Ugyanakkor bemutat egy világot; olyan értékes információkat nyújt az egészségüggyel kapcsolatban, mint a gyógyszerekkel való visszaélések, manipulációk miatti közbizalom teljes elvesztése.

1