Csupán egy esélyük volt 14 000 605-ből a Bosszúállóknak, hogy legyőzhessék Thanost a Végjátékban. Mindezt még a Végtelen háborúban árulta el Doctor Strange, miután Agamotto szemével végignézte az Őrült Titánnal való összecsapás minden lehetséges végkifejletét. Ezen a ponton szeretnénk megjegyezni, hogy alábbi cikkünk cselekményleírást tartalmazhat a Bosszúállók: Végjátékkal kapcsolatban.

A Végjáték végső összecsapása során, miután sikerült visszafordítani Thanos tettét, és minden hős újra visszatért a létbe, Tony Stark megkéri Strange-t, árulja el, hogy is festene az az egyetlen esély, amelynek köszönhetően győzhetnek Thanossal szemben, amelyre Strange azt feleli, ha elárulná, akkor nem történne meg.

Noha számos izgalmas kérdés és elmélet merült már fel az utóbbi időben a Végjáték történetével kapcsolatban, alighanem mindközül az egyik legérdekesebb mind közül az, miért is nem árulhatta el Strange a Vasembernek a megoldást, amelynek következtében maga Stark is elesett végül. Hiszen nem arról van szó, hogy Strange azt gondolta volna, ha Tony Stark tudomására jutna, hogy csakis az önfeláldozása árán győzhetnek, akkor nem merné megtenni, amit kell.

Doctor Strange még a Titánon végignézte az összes lehetőséget, amelyek során kénytelen volt belátni, hogy bár az a feladata, hogy minden áron megvédje az Agamotto szemét, mindez nem sikerülhet, mint ahogy az is elkerülhetetlen, hogy Thanos kezébe kerüljön az összes végtelen kő, ezzel pedig kiirtsa az univerzum lakóinak felét.

Strange így a továbbiakban azokat a lehetőségeket vette sora, amelyben Stark túléli Thanossal szemben a Titánon történt összecsapást, így az is fontos volt, hogy mely hősök maradnak életben a továbbiakban. Látnia kellett azt is, hogy Scott Lang visszatérve a kvantumtérből rávezetheti a hősöket az időutazás elméletére, és az egyetlen ember, aki ezt kivitelezni tudja, az maga Tony Stark. Ezzel egyidejűleg azt is látta, hogy Thanos újra megtámadja a Földet, miután sikerült visszafordítani a korábbi folyamatot.

Doctor Strange kénytelen volt végignézni a végső összecsapás kimenetelét is, látnia kellett, hogy a legtöbb esetben sem sikerül legyőzni Thanost, csupán abban az esetben, ha Tonynak sikerül megszereznie a köveket, és csettintenie velük. Így miután maga Strange is visszatért öt évvel a Titánon zajlott küzdelem után, tudta, hogy ennek lehetősége csak akkor merülhet fel, ha nem abban az idősíkban haladnak tovább, amelyek egyikében elárulja Tonynak, hogy fel kell áldoznia magát, mivel azokban egyszerűen nem sikerült győzelmet aratniuk Thanos felett.

A Marvel filmes univerzumának közel tíz éve tartó korszaka zárult le a Végjátékkal, és alighanem sokan meggyászolták a rajongók közül Vasember elvesztését. Rövidesen pedig végleg lezárul a szuperhősfilmek harmadik fázisa, hiszen idén júliusban jön a Pókember: Idegenben.