Ezért vállalt hatalmas kockázatot a Marvel Robert Downey Jr. szerződtetésével

Manapság már ritkábban esik szó róla, de a 2008-ban indult Marvel filmes univerzum közel sem állt annyira biztos lábakon, mint azt gondolnánk.

Persze 2008-ról sok mindent el lehet mondani, mindenesetre az bátran leszögezhetjük, hogy nem a legjobb évet választotta az, aki egy filmes franchise-t szeretett volna elindítani, így a Marvel elnöke, Kevin Feige nem kis kockázatot vállalt annak idején.

Ezt a kockázatot pedig önmagában hordozta Robert Downey Jr. szerződtetése is A vasember filmbe. A színész akkoriban (már) finoman szólva sem számított A-listás művésznek, botrányoktól hangos múltja miatt pedig igencsak megcsorbította a rajongói táborát. Akik Vasemberként ismerték meg a színészt, talán már nem is tudják, hogy miféle botrányokról van szó, de az alkoholtól a kábítószerekig, a szenvedélybetegségeken át az ittas vezetésig a letartóztatást is beleértve, széles volt a skála. A színész minden kihágását egybeszámolva másfél évet töltött börtönben. Ha egy ilyen figura 2008-ban nem kockázat, akkor senki.

„Gyakorlatilag az első döntésem, amit meghozhattam és meg is hoztam a Marvelnél, az Robert Downey Jr. castingolása volt. Akár egy futótűz is kerekedhetett volna belőle, épp ezért is volt izgalmas meghozni ezt a döntést, de mindig is azt mondtam, ha nincs Robert, nincs MCU sem” – nyilatkozta maga Kevin Feige egy közelmúltbeli panelbeszélgetés során.

Amit a Marvel elnöke elmondott, abban alighanem bőven van ráció, hiszen a 2008-ban mozikba került A vasember nem csupán az Marvel fimes univerzumának Végtelen-sagáját indította útnak, hanem megalapozta a franchise sikerét is, Robert Downey Jr. neve pedig jó időre egybeforrt Tony Starkéval.

Ma már a rajongók többsége nem is tudná elképzelni, hogy akár más is alakíthatná Starkot a filmszériában, és talán nem is találhattak volna méltóbb lezárást a készítők annál, mint amit a Végjáték hozott.

81 A vasember  (2008)

akció | kaland | sci-fi

Tony Stark, a milliárdos feltaláló legújabb szuperfegyverének bemutatásakor fogsága esik Afganisztánban. Elrablói arra kényszerítik, hogy építsen meg egy pusztító rakétát,... több»