Ezt a fontos jelenetet vágta ki a Disney a kínai közönség miatt a Mulanból

A kínai piac nagy úr, különösen, ha a Mulanról van a szó, a Disney pedig be is hódol a kínai cenzoroknak, hogy a lehető legtöbb bevételt hozza ki az amúgy is kisebb botrányt kavaró méregdrága filmjéből.

Kínában nem rajongtak az eredeti animációs Mulan filmért, mivel a helyi közönség úgy érezte, az alkotás nem tartotta tiszteletben a kínai kultúrát. A Disney azonban az élőszereplős változattal nem akarja elkövetni ugyanezt a hibát, különösen az után, hogy az ázsiai országban már így is bojkottot hirdettek a főszerepet alakító kínai színésznő, Liu Yifei politikai állásfoglalásként is értelmezhető nyilatkozatai miatt.

Azonban most mégsem emiatt került ismét a középpontba a Mulan. A Disney a szokásokhoz híven megtartotta a tesztvetítéseket a helyi közönségnek, melynek tagjai kifogásolták a főszereplő és a szerelme közti csókjelenetet, így a stúdió úgy döntött, kivágják a jelenetet, de nem csak kínai, hanem a nemzetközi változatból is. A rendező,  Niki Caro sajnálatát fejezte ki az üggyel kapcsolatban, mondván, szerinte egy gyönyörű és megható jelenetről van szó, de fejet hajt a Disney döntése előtt. 

A bő 200 millióból forgatott Mulan összbevételeiben minden bizonnyal döntő részt vállal majd a kínai piac, így egyfelől érthető a stúdió hozzáállása, de hogy ez mennyire megy a kreativitás vagy a művészi szabadság kárára, azt mindenki döntse el maga.

A Mulan március 23-tól látható a magyarországi mozikban.