Rengeteg olyan filmklasszikus van, amit ma már egyszerűen képtelenség lenne leforgatni. Már eleve a stúdióknál sem lehetne keresztülvinni az ötletüket, mert nem vállalnák a kockázatot. De ha mégis sikerülne és ma készülnének el, valószínűleg igazi népharagot váltanának ki. Ilyen film volt A kék lagúna is.

Az 1980-ban megjelent romantikus kalandfilm egy tinédzser unokatestvérpárról szólt, akik egy hajótörést követően egyedül maradnak egy lakatlan szigeten. A film az ő életüket követte nyomon, a felnőtté válásukat a sajátos belső életükben és persze a pubertást és a saját és egymás testének felfedezését.

A kék lagúna hozta meg a világhírnevet Brooke Shieldsnek, aki a forgatás idején alig volt tizennégy éves, míg partnere, Christopher Atkins is csak tizennyolc. A sztárok mára egyértelműen azt vallják, hogy a filmet ma már képtelenség lenne leforgatni, hiszen annyi mai szemmel nézve rizikós elem volt benne.

Gyerekek rohangáltak anyaszült meztelenül a tengerparton, lényegében rokonok közt szövődik benne szerelem és születik gyerekük. Christopher Atkins azt is megemlítette, hogy a film kedvéért élő halakat nyársaltak fel, ilyesmit sem lehetne ma már megtenni egy forgatáson.

Brooke Shileds felelevenítette, hogy a haját ragasztóval rögzítették a melléhez, hogy legalább a mellbimbóját eltakarják. Akkoriban fel sem fogta, hogy ezzel a saját szexualitását és nőiességét takargatta.

A kék lagúna a megjelenésekor is elég sok kritikát kapott, de ezzel együtt is az év egyik legtöbb bevételét generáló alkotása lett. A 4,5 millió dolláros költségvetéshez képest világszerte 58 millió dolláros bevételt generált.