Ezt üzeni Whoopi Goldberg A hatalom gyűrűi és a Sárkányok háza rasszista nézőinek

Whoopi Goldberg nem vesztegette az idejét a "The View" évadpremierjén, és visszavágott az HBO Trónok harca - Sárkányok háza és az Amazon A Gyűrűk ura - A hatalom gyűrűi című sorozatait ért rasszista kritikákra.

A két új fantasy-sorozat máris sikersorozattá vált, néhány rajongó - vagy leendő kritikus - pedig azt sérelmezte, hogy az alkotók "túlságosan is woke-oltak" a sokszínű karakterek beillesztésével.

Az Amazon új, fajilag sokszínű karaktereket vezetett be a sorozatba, és egyes rajongók azzal érveltek, hogy J.R.R. Tolkiennek nem állt szándékában Középföldét sokszínű lényekkel benépesíteni - annak ellenére, hogy Tolkien a Harfoots-okat/gyaplábúakat "barnább" bőrűnek írta le.

A 66 éves Goldberg reagált a diskurzusra, azzal kezdte, hogy elismerte: a két fantasy-sorozat világa "nem valós", és "nincsenek sárkányok, nincsenek hobbitok".

"Azt akarod mondani, hogy a feketék nem lehetnek kitalált emberek is?" - mondta - "Nem tudom, hogy van-e, mondjuk, egy hobbitklub, nem tudom, hogy lesznek-e tüntetések. De emberek: mi bajotok van?" Goldberg műsorvezetőtársai egyetértettek vele és mindannyian hozzászóltak a témához.

"Szerintem az a lenyűgöző, hogy a tűzokádó sárkányok rendben vannak és a fehér hajú emberek, akik így születnek, amikor kicsik, és ibolyaszín szeműek, de a fekete emberek..., na ezeknek a beemelése a történetbe már túl messzire vezet" - mondta az 53 éves Sunny Hostin.

A 33 éves Alyssa Farah Griffin, az újonc azt mondta, hogy az ilyen megjegyzéseket tevő embereknek "hobbit kellene szerezniük".

"Ez egyszerűen rasszista. Nevezzük annak, ami" - tette hozzá a 79 éves Joy Behar.

Goldberg összefüggésbe hozta az ezekre a nagynevű sorozatokra adott reakciókat azzal, ami szerinte végül a Halle Bailey főszereplésével készülő új A kis hableány élőszereplős filmmel fog történni.

"Mindannyian el fogjátok veszíteni az eszetek, amikor meglátjátok az új Arielt. Mert tudjátok... sokféle színű sellőkből álló közösség van" - mondta - "És amikor azt mondom, hogy 'különböző színűek', akkor nem viccelek. Vannak lila sellők, vannak rózsaszín sellők, vannak fekete sellők, vannak latina sellők, vannak mindenféle sellők. És tudod, miért lehetnek? Mert ez az a világ, amit mi szeretnénk jobbnak látni."

A hatalom gyűrűi szereposztásának visszhangja olyan nagy volt, hogy az Amazon kénytelen volt az első 72 órára felfüggeszteni a felhasználók értékeléseit, mivel beindult a review bombing jelenség és negatív kritikákkal megpróbálták ellehetetleníteni a szolgáltató új üdvöskéjét.

"Mindenki, akinek problémája van azzal, hogy fekete hobbitok vannak benne? Az szerezzen munkát!" - mondta - "Szerezzetek munkát! Menjetek, keressétek meg önmagatokat, mert rossz dolgokra koncentráltok."