Film készül a kommunista diktatúra keresztényüldözéséről

Ha nem hajlik meg, akkor megtörik - Régi adósságát törleszti a magyar filmgyártás a Krisztus inge munkacímmel készülő egész estés filmmel, amelynek a forgatása április közepén kezdődött el az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen, Máriabesnyőn. Az Eperjes Károly rendezésében készülő alkotás az 50-es évek azon vészterhes időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az ÁVH brutális támadást indított a hazai szerzetesrendek, egyházi közösségek, a kereszténység ellen. Ennek az elkerülhetetlen küzdelemnek a fordulataival szembesít a valós eseményeken alapuló film, amelynek középpontjában a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy párharca áll.

Több mint hetven éve, 1950. június 8-áról 9-ére virradóan, egyetlen éjszaka alatt, sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból, rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre, a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Nem sokkal később, egyetlen tollvonással - négyet leszámítva - az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták, és minden értéküktől megfosztották. A magyarországi kereszténység legsötétebb időszakáról, a rendszerváltás után számtalan tudományos, hitéleti kutatás, visszaemlékezés, személyes beszámoló, dokumentumfilm, kisfilm született, azonban egész estés film feldolgozás eddig még nem.

A Krisztus inge alkotói épp ezért tartották fontosnak, hogy a közös történelmi múltunknak erről az időszakáról, történéseiről olyan feldolgozást készítsenek, amely a ma embere számára is átélhetővé, megismerhetővé teszi a kort, az egyházi emberek heroikus helytállását és a hatalom totális háborújának eszközeit.

Az 1950-ben játszódó film történetében, Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a „békés” állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és, hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, az szocialista rendszerben hívő, fiatal tisztet, Keller főhadnagyot - Fjodorov őrnagy parancsára - bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat…

A Nemzeti Filmintézet 300 millió forintos támogatásával készülő Krisztus inge 30 naposra tervezett forgatása április 20-án kezdődött el, és a felvételek várhatóan május végig tartanak.

A számos helyszínen és két idősíkban játszódó filmhez többek között Máriabesnyőn, Soponyán, illetve Budapesten rögzítenek jeleneteket. A járványhelyzetre tekintettel a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett zajlanak a munkalátok.

A főszerepeket Telekes Péter, Pásztor ErzsiEperjes KárolyNemcsák KárolyJakab TamásTóth János Gergő és Gál Tamás alakítják.

Várnai Péter címzetes prépost írása alapján, a forgatókönyvet Petrik AndrásHorváth Áron és Eperjes Károly írták. A technikai rendezői feladatokat Pájer Róbert látja el, míg a film egyedi képi világáért a Made In Hungária, illetve A feltaláló Balázs Béla-díjas operatőre, Csukás Sándor felel. A látványtervező Fekete Mónika, a film zenei világát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Neszlényi-díjával kitüntetett Bucz Magor Soma teremti meg.

A Krisztus inge producere A Hídember, a Mansfeld, Az ajtó és a Régimódi történet című filmeket is jegyző, Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő.