Távozott a cseh filmes legenda, Josef Somr, erősítette meg az információt a színész párja. 88 éves volt. 

A morvaországi születésű, a brünni JAMU-n végzett színész első nagy filmszerepében a trágár Hubička vasúti diszpécserként tündökölt Jiří Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjében, amely 1968 tavaszán elnyerte a legjobb nem angol nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Gazdag színészi pályafutása során a legkülönfélébb karaktereket alakította, komoly és komikus, szimpatikus és kevésbé szimpatikus karaktereket egyaránt. Játszott az 1983-as Hóvirágünnep, illetve az 1985-ös, Az én kis falum című Menzel-filmekben. A mozivászon mellett a sorozatok világában is aktív volt, valamint figyelemre méltó színházi karriert fututott be. 

"Született és díszpolgárunk halálának híre nagyon megvisel bennünket. Nemcsak kiváló színész volt, hanem mindenekelőtt nagyszerű ember, büszke hazafi" - mondta a Blesknek Petr Fridrich (nez.), a színész szülőfalujának, Vracov alpolgármestere.

Bár a színész hosszú évekig Prágában élt, soha nem felejtette el szülőfaluját, Vracovot, és mindig szívesen tért vissza a városba. "Emlékszem a legutóbbi találkozásunkra, a magával ragadó hangjára... Az ő történeteit hallgatni mindig nagy élmény volt számomra, még ünnepnap is" - mondta Fridrich.

Halálának híre az ünnepi hétvégén érte a vrakoviakat. "A vracovi ünnep messze földön híres, és Somr úr mindig is nagyon büszke volt erre a népviselet és népi hagyományok ünnepére" - jegyezte meg az alpolgármester.

"Jelenleg egy új lakónegyedet építünk városunkban, és én személy szerint nagyon örülnék, ha egy új utcát neveznénk el erről a nagyszerű színészről. Örökké a szívünkben és a fejünkben fog élni" - zárta Fridrich.

 

#1
Josef Somr

Josef Somr

szül. 1934. 04. 15. - elhunyt 2022. 10. 16.
Vracov u Kyjova, Csehszlovákia (most Csehország)