Hayao Miyazaki: „A ceruza, a papír és a film korszaka a végéhez közeleg.”A kép forrása: Photo © Cinema Mondo

Alig több mint egy éve a filmrajongók világszerte nagy csalódottsággal fogadták a minden idők egyik legjobb rendezőjének tartott, Oscar-díjas Hayao Miyazakivisszavonulásának hírét. Bár a rendező  már számos alkalommal tett hasonló bejelentést, az L. A. Timesnak adott legújabb interjújában most végleg eloszlatta a kétségeket. A 70. Velencei Filmfesztiválon bemutatott Szél támad után a rendező stúdiójának elnöke, Hisino Kodzsi bejelentette, hogy Miyazaki 11. filmjét követően felhagy az animációs filmek készítésével, ám a sajtó akkor némileg kétkedve fogadta a bejelentést. Úgy tűnik azonban, hogy a 73. éves japán mester komolyan gondolta a visszavonulást, ugyanis a friss interjúban azt is elmondta, hogy az általa vezetett Ghibli Stúdió működése is leállt.  A legendás rendező hozzátette, hogy a stúdiója anyagi gondokkal küzd, és nincs olyan helyzetben, hogy egy fiatal tehetség esetlegesen fel tudná támasztani. „Úgy gondolom, hogy a ceruza, a papír és a film korszaka a végéhez közeleg”, jegyezte meg borúlátóan.

Miyazaki 1979-ben debütált rendezőként a Cagliostro vára című filmjével, melyet számtalan sikeres alkotás követett. 1985-ben megalapította Studio Ghiblit. A vadon hercegnője 1998-as bemutatása után bejelentette visszavonulását, majd a Chihiro szellemországban című filmjével visszatért az egész estés animációk világába. A film 2002-ben Arany Medve díjas lett Berlinben, 2003-ban pedig kategóriájában elnyerte az Oscar-díjat. A nagy múltú rendező ekkor tett szert széleskörű népszerűségre nyugaton. Utolsó filmje, a II. világháború idején munkálkodó híres japán repülőgép-tervező, Jiro Horikoshi életéről szóló Szél támad világszerte 117 millió dolláros bevételre tett szert, az alkotást 2014-ben Oscar-díjra is jelölték.

Bár a jelenlegi állás szerint Miyazaki nem készít több nagyjátékfilmet, a rajongóknak nem kell kétségbe esniük, ugyanis a rendező jelenleg egy 16. században játszódó szamurájokról szóló mangán dolgozik.