A múlt hétvégén debütált a Disney legújabb animációs filmje, a Fura világ. A produkciót 4174 amerikai moziban vetítették, a bevétel viszont messze elmaradt a vártnál.

Merthogy a Fura világ mindössze 11,9 millió dollárral nyitott a várt 30-40 milliónál, amely még így is egy szerény összegnek mondható. Az animációs film a Disney legrosszabbul teljesítő megjelenése, amely éppen csak felülmúlta a koronavírus-járvány idején bemutatott West Side Story 10,5 millió dollárját.

“Általában az évnek ebben az időszakában egy Disney családi film húzónévnek számít. Ez azt mutatja, hogy még mindig lábadozunk és alkalmazkodunk a világjárvány okozta korlátokhoz” - nyilatkozta Paul Dergarabedian, a Comscore vezető elemzője.

A Fura világ egyébként meglehetősen pozitív szakmai és nézői fogadtatásban részesült, a Rotten Tomatoes portálon 74/61 százalékos értékelést kapott, a jelenlegi elemzések szerint mégis 100 millió dollárt veszíthet a produkció.

A film a nemzetközi jegypénztáraknál is elhasalt, a produkciót ráadásul nem vetítik sem Kínában, sem pedig Oroszországban, illetve a stúdió úgy döntött, hogy több kisebb piacra, köztük az egész Közel-Keletre, Malajziába és Indonéziába sem küldi, mivel a filmben egy meleg karakter szerepel.

Az LMBTQ utalásokat tartalmazó filmek rendszeresen a cenzorok célkeresztjébe kerültek ezekben a régiókban, és a Disney pedig nem volt hajlandó kivágni a film egyes részeit, hogy megfeleljen az irányelveiknek.

64 Fura világ  (2022)

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

A Clades család legendás felfedező hírében áll, egy belső családi viszály azonban bajba sodorhatja legújabb expedíciójukat, amely talán életük legfontosabb felfedezésével... több»