A Kisasszonyok (Little Women, hazai bemutató: január 30.) nem panaszkodhat: hat Oscar-díjra jelölték, méghozzá csupa fontos kategóriában: az alkotók a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb női fő- és mellékszereplő, a legjobb zene (és ennél a filmnél szinte természetes módon) a legjobb jelmez díjában is reménykedhetnek.

Kevés filmet vesz körül ennyi elismerés, Hollywood mégis forrong: nagyon sokan úgy gondolják, hogy a film rendezőjének, Greta Gerwignek is járt volna ugyanez a figyelem, és végül a díj is. A rendezői kategória jelöltjei között idén (mint annyiszor) nincs nő.

– A Kisasszonyok talán saját magát rendezte? – tette fel a kérdést a Vulture magazinban Olivia Wilde, aki maga is rendez, a legutóbb pedig a Richard Jewell balladája egyik fontos szereplőjeként láthattuk a vásznon. – Női rendezők szempontjából fantasztikus év volt az idei: Alma Har’el, Lulu Wang és Lorene Scafaria is kiváló teljesítményt nyújtott. Nagyon furcsának tartom, hogy Gerwig filmje, a Kisasszonyok ilyen jó, így elismerik, a rendezői díjra pedig nem tartják méltónak. Jó lenne azt mondani, hogy francba a díjakkal, kit érdekelnek, de azért ez nem ilyen egyszerű: a díj következő filmet, magasabb fizetést is jelent, szóval, bármilyen perverz dolog is, fontos, hogy ki kapja meg: ezért nem igazságos, hogy Greta Gerwigtől megtagadták.