80 Rocketman  (2019)

Legutóbb a Bohém rapszódia kapcsán számoltunk be arról, hogy a Kínában vetített változatból kivágták az homoszexuális tartalmat megjelenítő képsorokat.

Úgy tűnik, hogy a cenzúrát a Rocketman sem úszta meg, ezúttal az oroszországi premierrel kapcsolatban röppent fel a hír, hogy a film helyi forgalmazója Elton John életéről készült alkotás minden egyes LMBT tartalmú jelenetét kivágta.

Maga a zenész és a film készítői mély csalódottságuknak adtak hangot az eset kapcsán egy rövid közleményben. „Hiszünk abban, hogy hidakat kell építenünk, párbeszédeket nyitnunk, hogy a világban minden ember egyformán hallható legyen.”

Oroszország kulturális minisztériuma elhatárolódik az ügytől, miszerint minden fenti lépésért csakis a film forgalmazója a felelős. Ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy az országban a közelmúltan fogadtak el jogszabályt arról, hogy a 16 éves korosztályon aluliak számára gyártott filmes produkciók LMBT tartalmát a törvény bünteti.

A hivatalos hírek szerint Moszkvában a Rocketman vágatlan és cenzúrázatlan változata egyetlen egy moziban lesz csupán megtekinthető. A hazai mozikba pedig ez év június 6-án érkezik meg.