Időutazás és a Pentagon is benne lett volna az el nem készült Gladiátor 2-ben

Immár több mint két évtizede, hogy mozikba kerül minden idők egyik legjobb történelmi filmje, a Gladiátor. Rengeteg legenda fűződik hozzá, amelyek csak még érdekesebbé teszik. Ilyen, hogy a forgatások kezdetekor még csak 21 oldal volt kész a forgatókönyvből. A főszereplő Russell Crowe pedig a lehető legbárgyúbb módon forgatott filmnek tartja.

És mégis, a Gladiátor hatalmas sikert aratott, köszönhetően a remekül összeválogatott színészgárdának is. A végeredmény pedig öt Oscar-díj lett. Arról se feledkezzünk meg, hogy a film a kasszáknál is piszok jól teljesített, így gyakorlatilag minden adott volt, hogy készüljön belőle folytatás. Szerencsére nem készült. És azért mondhatjuk, hogy szerencsére, mert olyan folytatást akartak készíteni, aminek még a gondolatától is eldobjuk a hajunkat.

A Gladiátor 2 forgatókönyvét Nick Cave-re bízták, aki nem a szokásos folytatásokban gondolkozott. Mint köztudott, a Gladiátor végén a főhős Maximus meghalt és eltemették. Ilyen formán egy második mozi esetében kerülőutakat kell járnia a készítőknek. Forgathatnak előzménymozit, esetleg az eredeti főhős fiának történetét is elmesélhetik. Ám Nick Cave egy harmadik megoldást választott.

Az ő ötlete szerint ugyanis az események Maximus halála után kezdődnek és rögtön kiderül, hogy nem is halt meg, pontosabban a túlvilágon találkozik a békéért felelős Mordecai-jal, akivel egy időkön átívelő utazásra indul. Maximus célja, hogy megtalálja a családját és rendbehozza a dolgokat, amik elromlottak. A filmben viszont valóságos időutazásnak lettünk volna részesei, amelyben Maximus egyfajta természetfeletti jelenségként megfordult volna a második világháború csataterein, a vietnámi háborúban és végül napjainkban a Pentagon stratégiai irányítóközpontjában is.

Mondani sem kell, hogy egy ilyen abszurdnak ható ötlet valószínűleg gigantikus bukásra lett volna ítélve, ami besározta volna az eredeti mozi renoméját is. Szerencsére ezt a hollywoodi döntéshozók is így érezhették, ezért még időben megálljt parancsoltak a projektnek.

91 Gladiátor  (2000)

akció | dráma | kaland

SkyShowtime (2023.02.14.)

Maximus (Russell Crowe) közkedvelt és jónevű római katona, aki az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Ám ezt Marcus Aurelius féltékeny és őrült fia, Commodus... több»