Idris Elba válaszolt a kritikákra, miután kijelentette, nem fekete színészként definiálja magát

Idris Elba pénteken reagált az Esquire UK-nak adott interjúja után, amelyben azt mondta, hogy már nem nevezi magát "fekete színésznek", mivel ez korlátozta a karrierjét.

A Háromezer év vágyakozás színészének új interjúja szerint "nagyon nehéz" a hírességeknek véleményt nyilvánítani. Kifejtette, hogy szavait "túlságosan megvizsgálták, kiragadták a kontextusból" és "beledobták valamiféle bulls-t, korszellemes közösségi média vitába".

"Az, hogy én azt mondom, nem szeretem magam fekete színésznek nevezni, az az én előjogom. Ez az én dolgom, nem a tiéd" - mondta az 50 éves Elba - "Szóval, hogy megfordulsz, és azt mondod nekem, hogy "megtagadom a feketeségemet". Milyen alapon? Hallottad ezt? Hol tagadom meg? És miért? Ez egyszerűen hülyeség. Mindegy."

Az Esquire-rel beszélgetve a Luther színésze azt mondta: "Emberként a faj megszállottjai vagyunk. És ez a megszállottság tényleg akadályozhatja az emberek törekvéseit, akadályozhatja az emberek fejlődését."

"A rasszizmusnak vitatémának kell lennie, persze. A rasszizmus nagyon is valós. De az én szemszögemből nézve, csak annyira erős, amennyire engedem" - folytatta a színész - "Abbahagytam, hogy fekete színészként írjam le magam, amikor rájöttem, hogy ez egy dobozba zár engem. Növekednünk kell. Nekünk kell. A bőrünk nem több ennél: Ez csak bőr. Vége a szónoklatnak."

A kommentek többeket arra ösztönöztek, hogy lecsapjanak Elbára.

"Attól még fekete. Mondhatja, hogy nem "fekete színész", de a bőrszíne nem fog megváltozni, csak mert ezt mondja. Őt is ugyanúgy tipizálhatják, mint minden más fekete színészt" - tweetelte egy ember.

"Nem téved lmao. Sok fekete és POC színész beszélt már arról, hogy a bőrszínűk miatt sztereotip szerepekbe zárják őket" - tweetelte egy másik.

John Boyega a Star Wars színésze Elba védelmére kelt:

"Szerintem arra kellene fókuszálnunk, hogy ki az, aki miatt tipizálnak és dobozokba rakják a színészeket. Nem pedig arra, hogy furcsa kiigazításokat eszközöljünk rajtuk" - tweetelte Boyega - "Folyamatosan arra koncentrálunk, hogy mit kell tennünk, hogy ne ezt vagy azt csinálják. Nagyon aggasztó. FELSZÓLÍTUNK, és kész."

Elba szintén a Twitterhez nyúlt, hogy tovább fűzze gondolatmenetét:

"Nincs egy lélek sem ezen a földön, aki megkérdőjelezhetné, hogy FEKETE EMBERnek tartom-e magam vagy sem" - írta - "Színésznek lenni egy szakma, mint építésznek lenni. Nem a faji hovatartozás határozza meg őket. Azonban, ha TE a munkádat a rasszod alapján határozod meg, az a te előjogod".