Cruise 75 000 dollárt kapott az első átütő sikert aratott, 1983-as Kockázatos üzlet című filmben nyújtott alakításáért.

A film forgatókönyve szerint Cruse egy egy jómódú családból származó 17 éves fiút alakít, aki amikor szülei elutaznak Chicago-i otthonukból, első dolga, hogy call girl-ért telefonál. A film sikere Cruise-t a világhírnév felé röptette. Erőfeszítéseiért állítólag 75 000 dollárt kapott. Nem rossz egy 19 éves fiútól. A későbbiekben az értéke csak nőtt.

A színész 1986-os legendás alakításáért, a Top Gun Maverrijkének címszerepéért  2 millió dollárt kaszálhatott. Cruse útja innen szinte csak felfelé vezetett. A Világok harca című filmért már 100 millió dollárt tehetett zsebre. Amikor Cruise Steven Spielberggel közösen elkészítette a klasszikus sci-fi thriller remake-jét, a színész ára 20 millió dollár volt filmenként. Cruise azonban az első olyan színészek közé tartozott, aki elég okos volt ahhoz, hogy rájöjjön, több pénzt is kérhet a munkájáért. Ezért ennél a filmnél kihagyta az előzetes fizetést, és helyette beleegyezett, hogy a mozijegyek bevételének egy százalékát megkapja. A film világszerte több mint 600 millió dollárt hozott a kasszáknál. Cruise pedig 100 millió dollárral távozott.

Cruise-t a Forbes 2012-ben a legjobban fizetett színésznek választotta, akkor 75 millió dollárt keresett. 2012-re Cruise karrierje nehéz időszakát élte: a szcientológiával való kapcsolata és a Katie Holmes-sal való válásajobban érdekelte a pletykalapokat, mint a filmvásznon nyújtott szereplése. Mindezek ellenére a Forbes szerint Cruise 2011 májusa és 2012 májusa között 75 millió dollárt keresett, ezzel ő volt az év legjobban fizetett színésze. Ennek nagy részét a 2011-es Mission: Impossible - Fantom protokoll című filmből származott.

Később, 2016-ban már a Forbes legobban kereső színészi listájának negyedik helyén landolt az 53 millió dolláros keresetével. Bár már az 50-es éveiben járt, 2016-ra Cruise más sebességet váltott, hogy az egyik utolsó nagy filmsztár lehessen. Az 53 millió dolláros álom összeget a Mission: Impossible - Titkos nemzet című filmjével érte el.

2020-ban a Casumo című oldal kiszámolta, hogy Cruise átlagosan 7000 dollárt kap minden egyes soráért, amit egy filmben elmond. 

Harminchat évvel Pete "Maverick" Mitchell eljátszása után Cruise visszatért a szerephez, és mindenkit meglepett azzal, hogy a Top Gun folytatását világszenzációvá tette. Eközben egy kisebb vagyonra tett szert. A Maverick világszerte 1,5 milliárd dollárt hozott a kasszáknál, ami Cruise eddigi legnagyobb sikere. Több mint 100 millió dollárt zsebelt be az erőfeszítéseiért.

Cruise-nak a világ minden táján vannak ingatlanjai, bár ezek közül az elmúlt évtizedben számos darabot eladott. 2013-ban két New York-i ingatlanát is listára tette: East Village-i lakását (3 millió dollárért) és Greenwich Village-i városi házát (28 millió dollárért). 2016-ban 38 millió dollárért adta el Beverly Hills-i ingatlanát. Cruise eredetileg 30,5 millió dollárt fizetett érte 2007-ben. 2021-ben pedig 39,5 millió dollárért adta el 10 ezer négyzetméteres telluride-i kúriáját. Az épületben edzőterem, könyvtár, étkezős konyha, két kandalló és egy három hálószobás vendégház is található.