Ingyenesen megtekinthető a Filmio-n az Eldorádó és a Bereményi kalapja

A FILMIO-n látható először online Bereményi Géza, a legendás dalszövegíró, író és rendező életét és munkásságát bemutató Bereményi kalapja című személyes hangvételű új dokumentumfilm. A premierhez kapcsolódva csütörtök reggeltől vasárnap estig ingyenesen nézhető az Európai Filmdíjas Bereményi Géza 1988-as kultfilmje, az Eldorádó a Nemzeti Filmintézet streaming platformján.

Újabb alkotásokkal bővül a magyar filmek egyedülálló streaming szolgáltatása, a FILMIO kínálata, amelyen csütörtökön debütál a Magyar Mozgókép Díjra jelölt Bereményi kalapja című csodás dokumentumfilm is. A legendás író, forgatókönyvíró, színház- és filmrendező több kultikus alkotása is elérhető a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amelyek közül önéletrajzi ihletésű remekműve, az Eldorádó ingyen látható négy napon át.

Az 1989-ben bemutatott Eldorádó története a második világháború végétől az '56-os forradalom kirobbanásáig ível és a rendszerváltozásokkal járó értékvesztésről mesél főhőse, a „Teleki téri piac királya” történetén keresztül. Az Eperjes Károly által zseniálisan megformált Monori mindent el tud intézni mesés vagyonának köszönhetően, az 1956-os forradalom idején azonban már semmi sem az arany törvényei szerint működik…

Az Európai Filmakadémia az Év Rendezője díjával (1989) is kitüntetett Bereményi Géza a magyar kultúra megkerülhetetlen alakja, aki elsőként Cseh Tamás dalok szövegírójaként, majd íróként, rendezőként, forgatókönyvíróként és dalszövegíróként vált a XX. század krónikásává. Kultfilmje az Eldorádó gyerekszínésze, Tóth Barnabás társaságában emlékszik vissza életújtára, pályájára Papp Gábor Zsigmond különleges, személyes hangvételű portréfilmjében, a Bereményi kalapja című alkotásban.

A Bereményi kalapja a Filmworks gyártásában készült Papp Gábor Zsigmond rendezésében. A film operatőre Lovasi Zoltán, vágója Bartos Bence, producerei Herner Dániel és Csejdy András. A dokumentumfilmben többek közt Bereményi Géza, Tóth Barnabás, Járai Márk és Cserhalmi György szereplenek és Cseh Tamás, Darvas Ferenc, valamint Járai Márk dalai hallhatók.

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben, felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg már több mint 600 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

88 Eldorádó  (1988)

dráma

Bereményi Géza önéletrajzi ihletésű, Európa-díjas alkotása felvázolja az író-rendező generációját, és ezen belül az unoka szemszögéből 1956 őszének gyermekkori... több»

dokumentum

Bereményi Géza dalszövegei egyedülálló részei a magyar kultúrának. Cseh Tamás dalai sokak számára ismertek, Bereményi novellái, forgatókönyvei, színdarabjai és... több»