Az Európai Parlament által az év legjobbjának választott filmje már a mozikban! (Isten létezik és Petrunijának hívják)

Az Európai Parlament fődíjas filmje Teona Strugar Mitevska rendezésben már a mozikban. Az Isten létezik és Petrunijának hívják előbb a cannes-i közönséget hódította meg, majd a Berlini Filmfesztiválon aratott sikert, és 2019-ben elnyerte az Európai Parlament Lux-filmdíját. 

A történet főhöse Petrunija, aki már elmúlt harminc éves, de még mindig nem hagyta el az észak-macedóniai városkában levő családi fészket. Egyedülálló történészként nincs túl sok esélye a saját lábára állni, ugyanis túliskolázottsága miatt sehol sem alkalmazzák. Ő azonban nem adja fel a reményt. Egy téli napon, egy folyóparti séta alkalmával végignéz egy vallási szertartást, mely során a pap a folyóba ejt egy keresztet, majd többszáz férfi a hideg vízbe veti magát, hogy felhozza a kegyeleti tárgyat. A nők csak nézőként vesznek részt az eseményen, Petrunija azonban vízbe ugrik, és kihozza az elsüllyedt keresztet. A feldühödött férfiakat látva sem adja vissza megszerzett zsákmányát, s bár a hagyományok megsértése miatt az egész város ellene fordul, a vallási vezetők, a rendőrség és a felbőszült tömeg is elégtételt követel, Petrunija keményen kitart az elvei mellett.

Már csak hetek kérdése, és a mozikban a világszerte milliók által várt Isten létezik és Petrunijának hívják, mely minden bizonnyal nálunk is komoly sikerekre számíthat. A film rendezői székét Teona Strugar Mitevska foglalhatta el (Isten létezik és Petrunijának hívják, Afrodita álma), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk majd, mint Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisic, Suad Begovski, Moni Damevski, Violeta Sapkovska és Petar Mircevski. A forgatókönyvet Elma Tataragic és Teona Strugar Mitevska szerezte.

Íme 8 érdekesség a premierfilmről:

  • Az Isten létezik és Petrunijának hívják világpremierje 2019. február 10-én volt a 69. Berlini Filmfesztiválon.
  • A film főszerepét a korábban csak a színházi világban tevékenykedő Zorica Nusheva alakítja, akinek ez az első filmszerepe.
  • Teona Strugar Mitevska rendező feminista filmként jellemezte az Isten létezik és Petrunijának hívják-ot.
  • A film cselekményét valós események ihlették.
  • Az Isten létezik és Petrunijának hívják Teona Strugar Mitevska első filmje, mely bekerült a Berlini Filmfesztivál versenyprogramjába. Az alkotás az A-kategóriás filmes seregszemlén elnyerte az Ökumenikus Zsűri díját és Gilde Filmdíjat.
  • Ez a film lett az Európai Parlament Lux-filmdíjának nyertese 2019-ben.
  • A filmet alapvetően pozitívan fogadták a kritikusok. Az Isten létezik és Petrunijának hívják jelenleg 70 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2020. január).
  • Az Isten létezik és Petrunijának hívják versenyben volt az Arany Oroszlánért a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Hazai premierdátum: 2020.02.20.