Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
NA

Isten létezik és Petrunijának hívják (2019)

Gospod postoi, imeto i' e Petrunija
Filmadatlap
 
26
Szereplők
2
Vélemények
25
Képek
2
Videók
Légy a nap kommentelője, és NYERJ mozijegyet minden nap! Tudj meg többet itt!
 
jazzy   2019. 09. 25.

legújabb vélemény

Figyelemre méltó, szerintem kihagyhatatlan film, ami tapintatosan fogalmaz meg nagyon kemény kritikát a macedón társadalommal szemben, de nyugodtan kivetíthetjük más konzervatív társadalmakra is a bírálatot. Mentalitásokat és világnézeteket ütköztet; az egyik oldalon ott van a hagyományokhoz görcsösen ragaszkodó társadalom, a szociális problémákat megoldani képtelen állam és az őt kiszolgáló rendőrség, na és az egyház, aki/ami jobb híján egy vallási rítussal kínál látszólagos megoldást a boldogság elérésére. Na és ezzel az óriási tehetetlenséggel és tétlenséggel szemben a főszereplő, Petrunija a tenni akarást, szenvedélyt, haladást, egy új világrendet képvisel. A két, egymásnak ellentmondó eszmeiség összecsapása a feszültség forrása a filmben, s bár a téma erős érzelmeket válthat ki a nézőkből, a forgatókönyv végig higgadtságra int, amihez a hősnő megfontoltsága és természetes kelleme is hozzájárul. Senki en számítson sárdobálásra, nagyszerűen megtalálták az egyensúlyt a tapintatos, mégis félreérthetetlen kritika közt.

 
Stiff   2019. 05. 17.

Fárasztó film, de mindenképp jó értelemben. Elképesztő, hogy vannak országok, ahol még mindig tabu téma a társadalmi egyenlőség, s a vallás szinte uralkodik a hívek felett. Az igazat megvallva végig azon járt az eszem, milyen abszurd valóságba csöppentem, teljesen magába szippantott a történet. És szinte beleborzongtam a látottakba, alig vártam, hogy így vagy úgy véget érjen. A maga nemében szenzációs mű, felkavaró, elgondolkodtató és nem kicsit felháborító is.

Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
Zorica Nusheva
 
Az Isten létezik, és Petrunijának hívják egy jól megírt és rendezett film a nemi egyenlőtlenségekről és a társadalmi hierarchiáról, amely egy kisvároson keresztül globális problémákra mutat rá, mindezt remek képi világgal és humorral. több»
 
A gondolkodó feszengés filmje az Isten létezik, és Petrunijának hívják, az év egyik kiemelkedő alkotása – nálunk most a LUX filmdíj jelöltjeként vetítették, de jövőre rendes moziforgalmazásban is láthatjuk. több»

A film összbevétele 270 658 dollár volt (imdb.com).

 

Az Isten létezik és Petrunijának hívják világpremierje 2019. február 10-én volt a 69. Berlini Filmfesztiválon.

(hp)
 

A film főszerepét a korábban csak a színházi világban tevékenykedő Zorica Nusheva alakítja, akinek ez az első filmszerepe.

(hp)
 

Teona Strugar Mitevska rendező feminista filmként jellemezte az Isten létezik és Petrunijának hívják-ot.

(hp)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.