Jack Nicholson (galériánkban) ma ünnepeli a 86. születésnapját, Isten éltesse még nagyon sokáig. A színészlegenda bő fél évszázada szórakoztatja a mozirajongókat, karrierje során számtalan fantasztikus alakítást tett le az asztalra, amit a szakma több Oscar-díjjal is jutalmazott. Magánéletében viszont voltak érdekes és nem várt fordulatok.

Jack Nicholson 1937-ben született Neptune városában. Apját sosem ismerte, anyja és nővére mellett nőtt fel, az apafigurát a nagynénje férje, Shorty töltötte be az életében. Nővére elhagyta a családot, amikor Jack még csak négy éves volt, hogy a showbizniszben találja meg a szerencséjét. Jack csak tizennyolc évesen követte őt, és költözött Hollywoodba, hogy ott előbb az MGM rajzfilmstúdiójában kapjon munkát, ahol végül egy producer felfedezte a benne rejlő színészi tehetséget. El is indult a színészi pályán, a többi pedig, ahogy mondani szokták történelem.

Ez így, ebben a formában hétköznapi történetnek tűnhet, de nem az. Jack Nicholson már befutott sztár volt, amikor 1974-ben bemutatták a Kínai negyed című filmjét. A Time magazin pedig egy több oldalas cikket készült publikálni a színészről. Igen ám, csakhogy egy nap a magazin riportere telefonon kereste meg Jack Nicholsont és furcsa dolgokat állított.

Azt mondta, hogy a színész egész életét hazugságban élte le. Az apja, akiről azt hitte, hogy halott, valójában nagyon is él. Az anyja, Ethel May pedig valójában nem az anyja, hanem a nagyanyja, mivel a nővérének hitt June az igazi édesanyja. Jack Nicholson ekkor már közel negyven éves volt, és Ethel Mayt és June-t is elveszítette már. Így őket kérdőre vonni nem tudta, ezért felhívta nagybátyját, Shortyt, aki először tagadta a dolgokat, de később a felesége mindent beismert.

Jack Nicholson természetesen letört és összezavarodott a felfedezéstől, de végül sikerült túltennie magát rajta. Sőt, sok-sok évvel később, amikor nagy ritkán hajlandó volt szóba hozni a témát, már elismerően beszélt anyjáról és nagyanyjáról, akik szerinte hatalmas erőfeszítést tettek, hogy mindezt titokban tartsák előtte. És ezzel valójában jót tettek neki, mivel ha másképp alakul, talán sosem válik azzá az emberré, akivé így vált.