87 Joker  (2019)

Csütörtöktől már a hazai mozikban is látható Todd Phillips Arany Oroszlán-díjas kritikuskedvenc filmje, melynek premierje kapcsán 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a filmről.

Nem volt még őrültebb, veszélyesebb és viccesebb antihős a képregényvilágban. De hogyan lett Jokerből Joker, a komor Batman örök ellensége és ellentéte? Ez a történet megmutatja, miképpen válhat egy ártatlan lúzerből világok felforgatója, hadseregek legyőzője és szuperhősök esélyes ellenfele.
Nem kell hozzá sok – elég a gyilkos humor.
Igazi szuperprodukció ez a standalone képregényfilm, hiszen író-rendező-producere, a Másnaposok-trilógiává világhírűvé vált Todd Phillips (Másnaposok, Terhes társaság), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Robert De Niro, Joaquin Phoenix, Frances Conroy, Zazie Beetz, Brian Tyree Henry, Shea Whigham és Marc Maron. A forgatókönyvet Scott Silver és Todd Phillips szerezte.

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • A DC a nagyköltségvetésű szuperhősfilmjei mellett egy alternatív filmes univerzum kidolgozásán is dolgozik, melyek kisebb büdzséből készülnének, és sokkal karakterközpontúbbak lennének. A Joker a stúdió első ilyen szólófilmje.
  • A DC első korhatáros képregény adaptációja a tíz évvel korábban bemutatott 2009-es Watchmen - Az őrzők óta.
  • Joker sminkje nagyban emlékezet a hírhedt sorozatgyilkos, John Wayne Gacy arcfestéséhez, aki gyakran szórakoztatta a gyerekeket bohócnak öltözve.
  • A film beharangozó előzetesében hallható "Smile" (Mosoly) című dalt a legendás humorista, Charles Chaplin írta az 1936-os Modern idők című filmjéhez.
  • Viggo Mortensent felkérték Thomas Wayne szerepére, azonban a színész nem élt a lehetőséggel.
  • Joaquin Phoenix közeli barátságot ápolt Heath Ledgerral, akik az Sötét lovagban nyújtott alakításával (Joker) posztumusz Oscar-díjat nyert.
  • Jokert eddig három Oscar-díjas színész is eljátszotta már. Ők: Jack Nicholson, Heath Ledger és Jared Leto. Joaquin Phoenixet eddigi pályafutás során háromszor jelölték az Akadémia aranyszobrára.
  • A film első előzetesét április 4-én láthatták az ausztráliai nézők, épp Heath Ledger születésnapján, aki Christopher Nolan Sötét lovag trilógiájában alakította Jokert.
  • Joker szerepe kapcsán Leonardo DiCaprio és Bill Skarsgård is felmerült a projekt korai szakaszában.
  • Brett Cullen Christopher Nolan Sötét lovag: Felemelkedés című filmjében is Gilley kongresszusi képviselőt alakította.

Hazai premierdátum: 2019.10.03.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: