Ritka az olyan pillanat, amikor az egyik film fedi fel egy másik hibáját vagy logikátlanságát. Márpedig pontosan ez történt néhány évvel ezelőtt. Egy mára befejezett sitcom egyik epizódjában paródiát csináltak a ’80-as évek talán legjobb sci-fi horrorjának egyik jelenetéből. És ez a paródia nagyon jól rámutatott egy logikai bakira a filmben, ami talán a rajongóknak addig fel sem tűnt.

Miről is van szó? 1986-ban került a mozikba James Cameron egyik legjobb filmje, A bolygó neve: Halál. A sztori szerint Ellen Ripley mélyálomban sodródó testét jó fél évszázaddal azután találják meg a világűrben, hogy leszámolt a Nostromo fedélzetére bejutott idegennel. Ripley új életet kezd, de hamarosan kiderül, hogy egy emberi kolónián újra felbukkantak az idegenek. Egy csapatnyi katonával őt is a bolygóra küldik, ám ott nem egy, de egy egész kaptárnyi idegennel kell farkasszemet nézniük. A film végére szinte mindenkit elkapnak a lények, Ripley pedig szemtől szembe kerül az idegenek királynőjével.

A film végső összecsapása igazi klasszikussá vált, ahogy Ripley belebújik egy eredetileg nehéz konténerek mozgatására tervezett testpáncélba, és azzal veszi fel a harcot a királynővel. És ez az a pont, amiben logikai hibára bukkantak.

A 2009-től 2015-ig futott Balfékek sorozat egyik halloweeni epizódjáról van szó, amelyben az egyik szereplő Ripley ikonikus testpáncéljának gagyi változatát öltötte magára. Az epizódban kitör egy kisebb zombiapokalipszis, hősünk pedig úgy véli, a testpáncéllal majd simán lenyomja a zombikat. Ám azok egy perc alatt a túlerővel felborítják és darabokra szedik a páncélt, hősünk pedig fel is teszi a húsz forintos kérdést: „miért hittem, hogy ez sikerülhet?”

Nos, a kérdés A bolygó neve: Halálra is érvényes. A rakodásra tervezett testpáncél nehéz és esetlen, egyáltalán nem arra találták ki, hogy harcoljanak benne. Persze Ripley-nek így jóval több esélye volt a győzelemre, mint puszta kézzel lett volna a királynő ellen. De valójában egy hajszálon múlt az élete. Ugyanis, ha a királynő egy faroksuhintással felborította volna a páncélt, akkor rögtön véget is ért volna a csata, mivel a páncélt képtelenség magától talpra állítani. Ennyi lett volna a titok, ám ezt a királynő nem vette észre. Ami abból kiindulva, hogy elvileg a királynő volt az egyébként piszok intelligens idegenek vezére, elég logikátlannak tűnik.