73 Judy  (2019)

Már a mozikban Rupert Goold Golden Globe-díjas filmje, melynek premierje kapcsán 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a filmről.

A Judy a legendás amerikai színész-énekesnő, Judy Garland életének utolsó hónapjait dolgozza fel. A negyvenes éveiben járó Judy Garland, az Óz, a csodák csodája Dorothyja több, tragikusan végződő házasságon jutott túl, és a hatvanas évek végére folyamatos anyagi és drog problémákkal küzdött. Annak reményében, hogy elegendő pénzt kereshet két kisebb gyermekének eltartására, elvállal egy londoni varietéturnét. Bár Garland népszerűsége Amerikában már megkopott, csillaga Európában még fényesen ragyogott, amikor 1969 telén megérkezett Londonba. A fellépések azonban nem minden zökkenő nélkül zajlanak, Garland folyamatos harcot folytat saját magával, a közönséggel, és a menedzsmenttel egyaránt.
A Judy Judy Garland kétszeres Oscar-jelölt hollywoodi legenda (Ítélet Nürnbergben, Csillag születik, Találkozunk St. Louis-ban) tragikus életének utolsó hónapjairól szól. A Judy Peter Quilter Tony-díjra jelölt „End of the Rainbow”című színdarabjának filmes adaptációja. Rupert Goold angol színházi rendező filmje szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Telluride Filmfesztivál programjában. A címszerepben az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Renée Zellweger (Bridget Jones naplója-filmek, Chicago, Hideghegy, A remény bajnoka) nyújt örökre emlékezetes alakítást. Zellwegert már most a 2020-as Oscar-díj legnagyobb esélyesének tartják a legjobb színésznő kategóriában.

A film rendezői székét Rupert Goold foglalhatta el (Igaz történet, Judy), míg a főbb szerepekben Renée Zellweger mellett olyan színészeket láthatunk, mint Michael Gambon, Rufus Sewell, Andy Nyman, Jessie Buckley, Bella Ramsey és Finn Wittrock. A forgatókönyvet Tom Edge és Peter Quilter szerezte.

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • A filmből kiderül, hogy milyen mostohán bánt az MGM Judy Garlanddal a 30-as és a 40-es években. A stúdió producerei szigorú diétára fogták, előírták, milyen gyógyszereket szedjen, hogy tartani tartani tudja a súlyát, hogy akkor aludjon és legyen éber, amikor azt megkövetelik tőle. Garlandnál emiatt gyógyszerfüggőség alakult ki.
  • Renée Zellweger egy teljes éven át készült a szerepre Eric Vetro énektanárral, melyet követően négy hónapot dolgozott együtt a dalok felvételén Matt Dunkley zenei rendezővel.
  • Jeremy Woodhead sminkmester művileg hosszabbította meg Renée Zellweger orrát, hogy a színésznő profilból jobban hasonlítson Judy Garlandra. Zellweger ezenkívül sötét szürke kontaktlencsét és parókát viselt a forgatáson.
  • Renée Zellweger ugyanabban az évben, 1969-ben született, amikor a filmben az általa alakított Judy Garland elhunyt.
  • Renée Zellweger 2019. szeptemberében jelentette meg első szólólemezét, melyen Judy Garland dalait dolgozta fel.
  • A film alapjául Peter Quilter Olivier- és Tony-díjra jelölt West End és Broadway színdarabja, az End of the Rainbow (A szivárvány vége) szolgált.
  • A film az ikonikus amerikai énekes- és színésznő, Judy Garland életét dolgozza fel.
  • A Judy forgatása 2019. március 19-én kezdődött meg Londonban.
  • A Judy világpremierje 2019. augusztus 30-án volt a Telluride Film Festivalon, melyet követően a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták szeptember 10-én.
  • Renée Zellweger alakítását álló ovációval ünnepelte a közönség a film világpremierjén.

Hazai premierdátum: 2020.01.09.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: