Mind a rajongók, mind a kritikusok többsége egyetért abban, hogy minden idők egyik legjobb sci-fije Ridley Scott 1982-es Szárnyas fejvadásza volt. Az akkor épp csak karrierje elején járó Harrison Forddal a főszerepben egy egészen komplex jövőképet festettek elénk, amelynek ugyan a legnagyobb része nem vált valóra, de így is milliók kedvencévé tette a filmet.

A Szárnyas fejvadász egy detektívről szól, akit azzal bíznak meg, hogy kerítsen kézre néhány szökött replikánst. Persze idővel kiderül, hogy nem minden úgy van, ahogy eredetileg hittük, a film pedig a sci-fi köntösbe az egyik legnagyobb kérdést öltöztette: mi az élet értelme?

A film a megjelenésekor messze nem aratott osztatlan sikert, amit a jegybevételek is tükröztek. Ugyanakkor a bemutató utáni években szép fokozatosan vált kultfilmmé, amit mára mind a rajongók, mind a kritikusok maximálisan elismernek.

A film alapja Philip K. Dick egyik regénye, amely nagyjából ugyanarról szól, mint a film. És nem sokon múlott, hogy a címét is egy az egyben átvegyék a filmkészítők. A legendás sci-fi író ugyanis a Do Androids Dream of Electric Sheep? címet adta művének, ami magyarul annyit tesz, Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?

Nagyon kevesen múlt, hogy nem ezt a kétségtelenül érdekes címet kapta a filmváltozat. Abban is szinte biztosak lehetünk, hogy ha nem változtatják meg az utolsó pillanatban Szárnyas fejvadászra (vagyis pontosabban Blade Runnerre), akkor jó eséllyel ma nem töltené be ugyanazt a státuszt a rajongók körében sem.