Kevin Spacey kiszállt a Dzsingisz kán filmből, miután az Egyesült Királyságban szexuális zaklatási vádat emeltek ellene - árulta el a Variety. A színész az 1242 – A Nyugat kapujában című film főszereplője lett volna.

A Nyugat kapujában című történelmi drámában, amelyet a cannes-i filmpiacon árultak, és amely egy magyar vár szent emberéről szól, aki megpróbálja megakadályozni Dzsingisz kán egyik seregének európai invázióját, Spacey játszotta volna a szent embert.

De a film producere, Bill Chamberlain a Variety-nek elmondta, hogy lecserélték Spacey-t, miután az egykori Kártyavár színész ellen az Egyesült Királyságban négyrendbeli szexuális zaklatás és egyrendbeli "egy személy beleegyezése nélküli szexuális tevékenységre való rávezetése" miatt vádat emeltek. Jelenleg is folynak a tárgyalások az új főszereplővel, akiről idővel nyilvánosságra hozzák a részleteket.

Spacey csütörtökön Londonban mind az öt vádpontban ártatlannak vallotta magát. Az Egyesült Királyságban 2023. június 6-án áll bíróság elé, a tárgyalás várhatóan három-négy hétig fog tartani.

A Soós Péter által rendezett, angol nyelvű 1242 - A Nyugat kapujában költségvetése 10 és 25 millió dollár körül mozog, és a tervek szerint október 17-én kezdődik a két hónapos forgatás. A projekt mögött a Nemzeti Filmintézet Magyarország, a Foresight Media és a LipSync áll, a főszerepekben Eric Roberts és Christopher Lambert lesznek láthatóak.

A film hivatalos leírása így hangzik: "Amikor a Magyar Királyság seregét a mongolok a mohi csatában megsemmisítették, csak Esztergom vára állta útjukat Európa lerohanása előtt. Batu, Dzsingisz kán unokája legyőzhetetlen seregével eléri Esztergom falait. A vár védői Euszebiosz, Esztergom kanonokja és egy spanyol zsoldos, Simon kapitány vezetésével készülnek a végső csatára. A pápai legátus, Cesareani bíboros érkezése, a mongol holdújév ünnepe és Eusebius misztikus jelenléte egy kis reménysugarat nyújt a védők számára."

Spacey szerepel a Peter Five Eight című thrillerben is, amelyet a VMI Worldwide amerikai cég értékesít. A cég májusban tette közzé a film trailerét. Röviddel azután, hogy Spacey-t megvádolták, a Peter Five Eight producerei kiálltak a színész mellett.

"Vannak, akik azt kívánják, hogy ne játsszon, de ők vannak kisebbségben azokkal a rajongókkal szemben világszerte, akik viszont várják, hogy egy évtizedek óta kedvelt művész visszatérjen a filmvászonra" - áll a producerek közleményében - "A produkciónak nincs tudomása a különböző kavargó vádakról, és úgy gondolják, hogy a bíróságok feladata eldönteni, hogy megalapozottak-e, ha egyáltalán léteznek. Az Peter Five Eight egy film azon rajongók számára, akiknek fontosabb a művészet, mint a botrány."

A Spacey elleni vádemelésről szóló döntést az Egyesült Királyság ügyészsége hozta nyilvánosságra, amely több mint egy éven át vizsgálta a Metropolitan Police által átadott aktát.

A vádak legalábbis egy része vélhetően Spacey londoni Old Vic színházban töltött idejéből származik, ahol 2004-2015 között művészeti igazgatóként dolgozott. Miután az Egyesült Államokban sorozatosan érkeztek szexuális zaklatási vádak a színész ellen, a színház belső vizsgálatot indított, amelynek eredményeként a BBC szerint 20 áldozat jelentkezett, akik azt állították, hogy a színész nem megfelelő módon viselkedett velük szemben.

Spacey nem az egyetlen problémás sztár, aki szerepelt a cannes-i piac projektjeiben. Johnny Depp a Jeanne Du Barry, míg James Franco a Mace című filmben játszik. Alec Baldwinnak szintén érkezik új projektje, míg Roman Polanski is új filmet készít The Palace címmel.