Kórházi ágyán halt meg a 4 Oscar-díjas Tűzszekerek rendezője, Hugh Hudson

86 éves korában elhunyt Hugh Hudson, a Tűzszekerek rendezője.

A filmrendező, aki az 1981-es, két brit futó történetéről szóló drámát készítette, rövid betegség után hunyt el a kórházban.

Hudson dokumentumfilmek és tévéreklámok készítésével kezdte karrierjét, mielőtt a nagyvászon felé fordult. Az 1981-es Tűzszekerek című sikerfilm rendezőjeként tett szert hírnévre, amely 1982-ben az 54. Oscar-díjátadón a legjobb film, az eredeti filmzene, a forgatókönyv és a jelmeztervezés díját nyerte el. A film jelenleg a 19. helyen szerepel a Brit Filmintézet 100 legjobb brit filmet tartalmazó listáján.

A családja nevében kiadott közlemény szerint: "Hugh Hudson, 86 éves, szerető férj és apa, február 10-én rövid betegség után elhunyt a Charing Cross kórházban. Legismertebb filmje az Oscar-díjas Tűzszekerek. Felesége, Maryam, fia, Thomas és első felesége, Sue gyászolja."

Hudson, aki az Eton College-ban tanult, 1977-ben vette feleségül a festő Susan Mitchie-t, a párnak egy közös fia született. Később elváltak, majd 2003-ban összekötötte az életét Maryam d'Abo (James Bond: Halálos rémületben) színésznővel.

Nigel Havers, a veterán színpadi és filmszínész, aki Lord Andrew Lindsay-t alakította a kritikusok által is elismert filmben, azt mondta, hogy "mélyen megrendült" Hudson halálhíre miatt. A PA hírügynökségnek így nyilatkozott: "Teljesen lesújtott, hogy nagyszerű barátom, Hugh Hudson, akit több mint 45 éve ismertem, meghalt. A Tűzszekerek volt szakmai életem egyik legnagyobb élménye, és mint oly sokan mások, én is sokat köszönhetek neki abból, ami utána következett.Nagyon fog hiányozni."

A borítóképen látható fotó az Álom Afrikáról című film forgatásán készült.

Hírességek, akiket 2023-ban veszített el a világ