Középpontban az olasz filmművészet, harmadszor is  FARE CINEMA

Idén június 15 és 21 között harmadik alkalommal kerül megrendezésre az olasz filmművészetet népszerűsítő FARE CINEMA – Képírók szakmája, tematikus olasz filmszemle. 

A korábbiakkal ellentétben ezúttal a teljes programot online formában bonyolítják le a szervezők, melyet spanyol, francia és angol felirattal is követhetnek az érdeklődők. 

A 2020-as program ezúttal születése 100. évfordulóján a legendás olasz rendező, Federico Fellini hagyatékára fókuszál, de a  szervezők megemlékeznek  egy másik évfordulós művészről, Alberto Sordiról is.

A harmadik Fare Cinema keretein belül a nézők és a szervezők június 20-án együtt ünnepelhetik meg az Olasz Mozi Világnapját.

A  FARE CINEMA – Képírók szakmája, tematikus olasz filmszemle teljes programja:

A program része egy, a Fare Cinema megbízásából készült eredeti videósorozat, valamint egyéb tartalmak, amelyek a kezdeményezés partereinek köszönhetően lesznek elérhetőek. Egyedi programkínálat:
- mesterkurzus Gianfranco Angelucci, forgatókönyvíró, rendező, újságíró vezetésével, Federico Fellini filmjeiről
- két mesterkurzus Gianni Canova, újságíró és filmkritikus vezetésével Alberto Sordi-ról és a kortárs olasz moziról
- 14 videó-óra a „mozi szakembereiről”, amelyek a filmes szakmai szövetségek
együttműködésében valósultak meg
- két külföldi rendező rövidfilmje Federico Fellini alakjáról, a filmek a santiago de chile-i Olasz Nagykövetség és a torontói Olasz Kultúrintézet együttműködésével valósultak meg
- virtuális látogatás a „Fellini Centenárium” kiállításon, amely jelenleg San Paolo-ban állomásozik
- „Fellini hangja”, a Fare Cinema 2020 rövidfilmje az Luce Cinecittá Intézet rendezésében
Egyéb programok:
- A David di Donatello 2020 díj „legjobb rövidfilm” kategóriájának 5 jelöltje, az Olasz Filmakadémia közreműködésének köszönhetően
- az „OffStage” sorozat három fejezete (a színész mesterségről, a római Filmes Kísérleti Központ produkciójában) és három fejezet az „A scuola di cinema con RaiMovie" sorozatból (a forgatókönyvírás mesterségéről az Associazione 100Autori produkciójában), amelyek a Rai Movie-nak köszönhetően érhetők el
- a "Fellini in frames" sorozat 18 fejezete, a Riminiből származó filmes mester életművéről, a Luce Cinecittá Intézet archív anyagai alapján.