Hosszú éveking harcoltak érte, jön az új kategória az OscarraA kép forrása: Mirko Fabian on Unsplash

A casting directorok, azaz a szereposztásért felelős filmes szakemberek végre megkapták a maguk Oscar-díját! Ezek nélkül a filmes szakik nélkül nem ugyanígy néznének ki kedvenc filmjeink szereposztásai, így már épp itt volt az ideje, hogy elismerjék őket Oscar-szinten is.

Miután évtizedekig tartó erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy ezeknek a szakembereknek a számára is saját Oscar-kategóriát hozzanak létre, végre véget ért a küzdelem!

A sors iróniája, hogy a castingnak nem volt saját kategóriája, annak ellenére, hogy az egyik legjelentősebb tagjuk, David Rubin a legutóbbi ciklusban három évig volt az AMPAS elnöke [Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia]. Ciklusának 2022-ben volt vége.

De mit csinál pontosan a casting director?

"A casting director a film szereplőinek válogatásáért felel. A rendező első embere, akivel egy hosszas eszmecsere után kezdik el válogatni a megfelelő szereplőket a filmhez. Ez egy hosszú folyamat, melyhez ismerni kell az országban az összes színészt." - áll az NFI által készített videó alatt (cikkünk végén megtekinthető) a leírás.

"A munka legnehezebb része felkutatni a szerepre tökéletesen passzoló embert. Tehát a casting director áldozatos munkájának eredménye  az, hogy kiket is lát a közönség a vásznakon. Egy jó casting director tud és szeret is az emberekkel bánni, empatikus, toleráns és lelkes." - zárul a rövid de érthető megfogalmazás.

A kategória bejelentése és a szakág képviselőinek reakciója

Ez lesz az első új kategória, amely a legjobb animációs játékfilm 2001-es létrehozása óta az Oscar-díjkiosztóhoz kerül, és ez így összességében 24-re növeli a kategóriák számát.

Érdekesség, hogy Emmy-díj kategória már régóta van a casting directorok számára, így az AMPAS ilyen lépése már igencsak esedékesnek volt.

Az első díj odaítélésére és a szavazásra vonatkozó szabályokat 2025 áprilisában jelentik be a 98. Oscar-díj teljes szabályzatával együtt. A díj átadásának konkrétumairól az Akadémia kormányzótanácsa és adminisztratív vezetősége egy későbbi időpontban dönt majd.

"A casting directorok alapvető szerepet játszanak a filmkészítésben, és ahogy az Akadémia fejlődik, büszkék vagyunk arra, hogy ezt a területet is felvehetjük az általunk elismert és ünnepelt szakterületek közé" - mondta Bill Kramer, az Akadémia vezérigazgatója és Janet Yang, az Akadémia elnöke.

"Gratulálunk a szereposztó rendezők ágazatának tagjainak ehhez az izgalmas mérföldkőhöz, valamint az egész folyamat során tanúsított elkötelezettségükhöz és szorgalmukhoz."- zárult a hivatalos nyilatkozat.

"A Casting Directors Branch [nagyjából úgy lehetne lefordítani: "A szereposztásért felelős rendezők/rendező asszisztensek szakága"] tagjai nevében szeretnénk megköszönni a Kormányzótanácsnak, a Díjbizottságnak és az Akadémia vezetőségének a támogatást. Ez a díj a casting igazgatók kivételes tehetségének megérdemelt elismerése és az ágazatunk elkötelezett erőfeszítéseinek bizonyítéka" - mondták Richard Hicks, Kim Taylor-Coleman és Debra Zane, az Akadémia Casting Directors Branch vezetői. A Casting Directors Branch 2013 júliusában jött létre. Az ágazatnak jelenleg közel 160 tagja van.

A hosszabb távú lehetséges hatások

Ez a fejlemény valószínűleg elkerülhetetlenül arra ösztönzi majd azokat, akik a kaszkadőrök számára is versenykategória létrehozásán munkálkodnak már egy ideje, hogy folytassák évtizedes harcukat egy még újabb - és jogos - Oscar-kategória létrehozásáért.