Miért adóztatta meg magát a 20th Century Fox? Hogy kerül Uzi egy Shakespeare-színész kezébe? Miért nem szerepelt Bruce Willis a film eredeti poszterén? Mit keres egy koszos atléta a múzeumban, és mi közbe van az egészhez Arnold Schwarzeneggernek vagy Frank Sinatranak? Kult-rovatunkban ezúttal 10 olyan érdekességgel készültünk, melyeket jó eséllyel nem tudtál a Drágán add az életed!-ről, a fenti galériában pedig néhány ritka fotót is összeválogattuk, melyeket jó eséllyel még nem láttál.

A film mai szemmel nézve, három évtizeddel a premierje után szemernyit sem kopott, nem beszélve a digitálisan felújított, 4K minőségű látványról, mely nem mellesleg a HD felbontás négyszeresét jelenti. A Drágán add az életed! a bemutatását követően szinte azonnal kultikus státuszra tett szert, a közönség és a kritikusok körében is elsöprő sikereket ért el. Úttörő jellegéről árulkodik, hogy az elmúlt közel három évtizedben akciófilmek tucatjai inspirálódtak a film dramaturgiájából.

1. Schwarzenegger az üvegtoronyban

A film eredetileg az 1985-ös Kommandó folytatása lett volna, azonban Arnold Schwarzenegger visszautasította a rendező, John McTiernan ajánlatát. Ezt követően némiképp átdolgozták a forgatókönyvet, és miután sem Sylvester Stallone, sem Harrison Ford, sem Mel Gibson nem vállalta el a filmet, John McClane szerepe végül Bruce Willisnél landolt.

2. A 20th Century Fox főhadiszállása

A Nakatomi Tower, melyet megtámadtak a terroristák, valójában a 20th Century Fox főhadiszállása. Azt gondolnánk, hogy ezzel a stúdió spórolni tudott a forgatás költségein, de abszurd módon a készítőkön (voltaképpen saját magukon és a producereken) behajtották a bérleti díjat.

3. Bruce Willis, a mellőzött tévésztár

Bruce Willis nem szerepelt a film eredeti poszterén, ugyanis a stúdió azt gondolta, hogy az akkoriban Hollywoodban még ismeretlen televíziós színész, Willis képe miatt talán kevesebben néznék meg a filmet.

4. Frank Sinatra véres atlétában?

A Die Hard története Roderick Thorpe "Nothing Lasts Forever" című regényén alapszik. Maga a könyv a "A detektív" című kötet folytatása, melyből Frank Sinatra főszereplésével 1968-ban filmadaptáció is készült. Sinatra szerződése lehetővé tette számára, hogy ő játssza el a Die Hard főszerepét, azonban a film forgatásakor a színész már 73 éves volt.

5. Megfilmesítési jogok

A film alapjául szolgáló "Nothing Lasts Forever" című kötet megfilmesítési jogait a nyolcvanas években Clint Eastwood birtokolta. Egy ideig úgy volt, ő játszhatja majd a film főszerepét is, azonban később letett a projektről. Azért mi befizettünk volna egy Eastwoodos verzióra is.

6. A Shakespeare-színész esete az Uzival

A film negatív hőse, Alan Rickman a Die Hard előtt színpadi színészként szép karriert futott be. Azonban mivel a Shakespeare-darabokban viszonylag ritkán kerülnek elő lőfegyverek, a Die Hard rendezője, John McTiernan a legtöbb olyan jelenetben, amelyben Hans Gruber (Rickman) meghúzza a ravaszt, a kamerát nem a színész arcára fókuszálta, ugyanis Rickman mindig összerezzent, amikor elsütötte a fegyverét.

7. Az atléta mint nemzeti kincs

2007-ben Bruce Willis felajánlotta a filmben viselt atlétáját az Egyesült Államok kormánya által épített múzeumegyüttesnek, a  Smithsoniannek, melyet azóta is ott őriznek számos filmes relikvia társaságában.

8. Nappal komédia, éjszaka akció

A film egyebek mellett azért játszódik éjszaka, mert napközben Bruce Willis a Moonlighting című televíziós szituációs komédiáját forgatta.

9. Rickman félelme

Emlékszünk még arra a részre, amikor Alan Rickman (SPOILER) a mélybe zuhan a film végén? A színész arckifejezése nem megjátszott volt, ugyanis a rendező kérésére a színészt korábban engedték el, mint ahogy azt eredetileg megbeszélték.

10. A német halandzsa

A terroristákat játszó színészek közül csak néhány tudott németül. A casting során az elsődleges szempont a fizikumuk volt. A 12 terroristából 9 több mint 180 centiméter magas volt. Nyilván ez is szerepet játszott abban, hogy a filmben elhangzó német mondatok többnyire vagy értelmetlenek, vagy nyelvtanilag helytelenek.

akció | thriller

John McClane nyompzó Los Angelesbe érkezik, hogy megpróbálja helyrehozni a házasságát feleségével, Holyval. Amikor azonban a nő munkahelyét, a Nakatomi felhőkarcolót ellepik a... több»