Mindenki hallott már Johnny Depp bírósági ügyéről, ami a The Sun magazin ellen zajlott a volt felesége vádjai miatt, és amit végül a színész elveszített. De Johnny Depp akkor nem csak a pert veszítette el, hanem annál sokkal többet is: a karrierjét is.

Épp csak elkezdődtek volna a Legendás állatok és megfigyelésük - Dumbledore titkai forgatási munkálatai, amikor az ítélet miatt a Warner Bros. felkereste a színészt és megkérte, lépjen ki a projektből. Ő megtette, helyére pedig Mads Mikkelsen ugrott be Grindelwald szerepére.

A film hamarosan debütál a mozikban, de a külföldi sajtó képviselői már megnézhették és véleményt formálhattak róla. A Rotten Tomatoes eddigi összesítései alapján nem kell semmi korszakalkotóra számítanunk, a kritikák többsége legjobb esetben is középszerűnek ítélte a filmet. De egy valamiben szinte minden kritikus egyetértett.

Méghozzá abban, hogy Mads Mikkelsen sokkal jobb alakítást nyújtott, mint korábban Johnny Depp! A legtöbben azt emelik ki, hogy míg Johnny Depp karaktere egy hisztérikus és komikus megjelenésű, így a legkevésbé sem félelmetesnek és veszedelmesnek tűnő alak volt, addig Mads Mikkelsen új, sokkal sötétebb színt vitt a karakterbe.

A Mads Mikkelsen féle Grindelwaldról az első perctől kezdve süt, hogy a világ egyik legveszélyesebb embere, aki mesterien képes manipulálni akár tömegeket is. Karizmájával elbűvöli az embereket, akik így akár harcba is mennek érte. Több kritikus egyenesen kijelenti, hogy már az első filmtől fogva Mads Mikkelsennek kellett volna alakítania Grindelwaldot.