Leszólták Russell Crowe új filmjét a vatikáni ördögűzők

Russell Crowe ellentmondásos filmjét, A pápa ördögűzőjét a pénteki bemutató előtt már a vatikáni ördögűzők is kifogásolták.

Az 59 éves színész hátborzongató alakítást nyújt a néhai Gabriele Amorth atya, a vallási intézmény fő ördögűzője szerepében, aki 2016-ban halt meg, miután a katolikus egyház egyik leghíresebb és legelismertebb ördögűzője lett.

Amorth atya két könyvet is írt, amelyekben részletesen leírja a démoni megszállottságról szóló borzalmas történeteket - az Egy ördögűző elmeséli a történetét és az Egy ördögűző: More Stories. Amorth halála nemzeti gyászt váltott ki Olaszországban, ahol becslések szerint évente 500 000 ember fordul ördögűzőhöz

Az Ördögűzők Nemzetközi Szövetsége (IAE) azonban "hiteltelen fröcsögésnek" bélyegezte a filmet, miközben azt állította, hogy a cím "nagyképű". Továbbá azt mondták, hogy a film "elfogadhatatlan kétségeket" ébreszt a közönségben azzal kapcsolatban, hogy "ki az igazi ellenség, az ördög vagy az egyházi hatalom".

A csoport közleményében így fogalmazott: "A végeredmény annak a meggyőződés sulykolása, hogy az ördögűzés egy abnormális, szörnyűséges és ijesztő jelenség, amelynek egyetlen főszereplője az ördög, akinek erőszakos reakcióival csak nagy nehézségek árán lehet szembenézni. Ez pontosan az ellenkezője annak, ami a katolikus egyház által közvetített irányelveknek engedelmeskedve celebrált ördögűzéssel kapcsolatban történik."

Bár a katolikus egyház hivatalosan elismeri az ördögűzést, modernizálói úgy látják, hogy az egy középkori csökevény, amely a vallásos áhítat erősítése érdekében a babonára játszik. 

Russell nemrég beszélt egy hátborzongató esetről, amely a démoni megszállottságról szóló új horrorfilm forgatása közben történt. Az Oscar-díjas színész elmondta, hogy miután egy nap befejezte a forgatási munkálatokat, egy döglött madarat talált a küszöbén. A Gladiátor sztárja mégis gyorsan elvetette azt a feltételezést, hogy a kísérteties incidens valami túlvilági gonosz erő műve lenne.

Russell, aki egyébként egy farmon él Észak-New Yorkban, azt mondta, hogy szerinte egy vadállat volt felelős a hátborzongató leletért, ami akkor történt, amikor Russell a filmet forgatta Írországban.

"Mivel régi motoros vagyok, valahogy összeraktam a kettőt meg kettőt, és rájöttem, hogy biztos van ott valami élőlény, aki észrevette, hogy nem vagyunk ott, és üdvözlő ajándékként kínálta fel a döglött madarat" - magyarázta Russell.

A sztár ezután úgy tűnt, hogy utal a számtalan történetre a kísértetjárta díszletekről és természetfeletti eseményekről, amelyek állítólag olyan hollywoodi "démoni" klasszikusok forgatása során történtek, mint Az ördögűző (1973) és az Ómen(1976).

"Azt hiszem, sok ilyen dolog esetében tényleg attól függ "az igazság/valóság", hogy mit vagy hajlandó befogadni, és hogy képes vagy-e objektív maradni" - mondta - "[Te]... látod ezeket a dolgokat és meg is érted őket, és mégis meg kell állítanod magad, hogy ne csússz bele a nyúl üregébe ezzel a gondolatmenettel."

horror | thriller

Gabriele Amorth atya (Russell Crowe) progresszív ördögűzőnek is nevezhető, hiszen a pápa (Franco Nero) megbízásából a démonok ördögűzője az esetek 98 százalékában orvosi... több»