2019.11.03   szerző: Archívum   hozzászólások: 0

Már a hazai mozikban Hans Petter Moland filmje, mely Norviégia hivatalos nevezettje a jövé évi Oscarra. A friss bemutató kapcsán cikkünkben mindent egy helyre gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

A hatvanas éveiben járó özvegy férfi egy észak-norvég faluba vonul vissza a civilizációtól. Egy téli estén találkozik szomszédjával, akiről kiderül, évtizedekkel korábban ismerősök voltak. Felidézik a régi idők emlékeit, amikor a férfi 15 éves tinédzser volt, s életre szóló élményekkel gazdagodott. Apjával az egész nyarat egy egyszerű folyóparti kunyhóban töltötte, megismerve a természet szépségeit, a vadlovak betörését, a kemény favágó munkát, valamint az első szerelem élményét is. De az idill mögött titkok, traumák és fájdalom is kijutott a fiatalnak, életre szóló sebeket ejtve a tinédzser lelkén.

A Lótolvajok a Magyarországon is megjelent és méltán népszerű norvég bestseller szerző, Per Petterson díjnyertes regényének feldolgozása. A film világpremierje a rangos Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, s az ’A’ kategóriás seregszemlén a Lótolvajok operatőre elnyerte A legjobb művészeti teljesítmény Ezüst Medve-díját. A film főszereplője a skandináv és hollywoodi filmekben egyaránt több évtizede kiemelkedően teljesítő színészlegenda, Stellan Skarsgård (Az eltűnés sorrendjében, Hullámtörés, A birodalom-sorozat, Good Will Hunting, Táncos a sötétében, Dogville – A menedék, A Karib tenger kalózai, Mamma Mia!, A tetovált lány, Melankólia, Thor: Sötét világ, Bosszúállók: Ultron kora, A nimfomániás I-II., Csernobil-sorozat). A film rendezője Hans Petter Moland, a kortárs dán film egyik legragyogóbb rendezője (Palackposta, Az eltűnés sorrendjében, Dermesztő hajsza, Hajszál híján úriember). A további szerepeket Anders Baasmo Christiansen, Thorbjørn Harr, Bjørn Floberg, Jon Ranes, Pål Sverre Valheim Hagen és Tobias Santelmann alakítják.

Íme tehát 5 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A film alapjául szolgáló könyv 2007-ben elnyerte a szakma egyik legnagyobb elismerésének tartott Dublin IMPAC Award-ot.
  • A Lótolvajok Per Petterson azonos című 2003-as regényének filmadaptációja.
  • A Lótolvajokat nevezte Norvégia a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára 2019-ben.
  • A film a 2019-es Berlinale-n elnyerte "kimagasló művészi hozzájárulásért" járó Ezüst Medve-díjat.
  • A Lótolvajok versenyben volt az Arany Medvéért a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Hazai premierdátum: 2019.10.31.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: