Sean Durkin első nagyköltségvetésű filmje, a Vaskarom a pankrációt forradalmasító Von Erich család lenyűgöző, valós történetét dolgozza fel. A RottenTomatoes-on 89 százalékon álló produkció csütörtöktől a mozikban.

A filmben főszerepeit Sean Durkin, Jeremy Allen White és Lily James alakítják, míg az operatőri feladatokat Erdély Mátyás, a Saul fia és a Napszállta operatőre látta el. A történet Fritz Von Erichről és fiainak erőfeszítéseiről szól, akik megpróbálják átvenni apjuk birkózóbirodalmát és legyőzni a családot sújtó átkot.

A filmet forgalmazó Mozinet videójában egyetlen magyarországi pankrációval foglalkozó szervezet és egyesület, a HCW (Hungarian Championship Wrestling) alapítói, Turger Dávid „Renegade” és Kiss Benedek Áron „Icarus” beszélgettek Szabó Simonnal. Ők pankrátorként pontosan tudják, hogy miben rejlik ennek az előadóművészet és küzdősport határán táncoló jelenségnek a sikere, és mik a buktatói. Edzőként pedig nem csak az erőnléttel foglalkoznak, de szellemi oktatással is ellátják az utánpótlást. „Ez a szó, hogy pankráció, rá lett ragasztva a mi műfajunkra. Amit mi csinálunk, az a díjbirkózás, ez egyébként a magyar neve, pénzért történő birkózás emberek előtt, mint szakma” – hangzik el a beszélgetés során. A közönségtalálkozón rögzített videóban (lásd idelent) Szabó Simon többek között a pankrátorok lélektanáról, a magyarországi pankrációról és arról kérdezte őket, mennyire megrendezettek a mérkőzések.

78 Vaskarom  (2023)

dráma | életrajzi | sportfilm

A Holt McCallany által alakított texasi Fritz Von Erich több világbajnoki címet szerzett, és forradalmat indított el az amerikai birkózásban. Túl azon, hogy magabiztosan... több»