December 7-től a mozikban a Golda című életrajzi dráma Golda Meirről, Izrael negyedik miniszterelnökéről, melynek középpontjában a politikus a Jom Kippuri háborúban játszott szerepe áll. 

A Helen Mirren főszereplésével készült film a 2023-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. Az alkotás rávilágít Meir kezdeti elutasítására az Egyiptom és Szíria felől közelgő támadásról szóló hírszerzési információkkal kapcsolatban, a megelőző csapástól való habozására, valamint az ezt követő háborús erőfeszítésekre. 

A film részletesen bemutatja a stratégiai döntéseket, a katonai kudarcokat és a végső tűzszünetet, középpontba állítva Golda érzelmi kihívásait és hanyatló egészségi állapotát. Az eseményeket követően évvel később tanúvallomást tett az Agranat Bizottság előtt, és vállalta a felelősséget a hírszerzés hibáiért.

A dráma az Egyesült Államokban 4,8 millió dolláros, világszerte pedig 5,8 millió dolláros bevételt hozott, de vegyes kritikákat kapott, a Rotten Tomatoes 52%-os értékelést kapott.

A film jövő hét csütörtöktől (december 7.) látható a magyarországi mozikban.

72 Golda  (2023)

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Golda Meir, Izrael volt miniszterelnöke számos nehéz és ellentmondásos döntést volt kénytelen meghozni az 1973 októberében kitört jom kippuri háború során. A film az ő... több»