Már holnap a Disney+-on: A világ legzseniálisabb tolvajának igaz története

Az ékszertolvaj dokumentumfilm Gerald Blanchard életéről szól, akit egykor a „világ legeredetibb tolvajának” tartottak. 

A film túlmutat Blanchard nevezetes koronagyémánt-rablásán, felfedve összetett, világméretű évtizedeken átívelő terveit. Emellett bemutatja azoknak a nyomozóknak a történetét, akik végül kézre kerítették.

A film készítője, Landon Van Soest először 2007 tájékán hallott Blanchardról, amikor nemzeti hírnévre tett szert, amiért visszaszolgáltatta az osztrák Sisi-csillagnak ismert koronagyémántot, amit 1998-ban lopott el. A dokumentumfilm készítése során Van Soest azt tűzte ki célul, hogy mélyebben elmerüljön Blanchard életében és a tevékenysége mögött húzódó indítékban. "Rájöttem, hogy az [a gyémánt] csak a jéghegy csúcsa, és hogy ennek az embernek az életen a bűnözés állt a középpontban" - mondja a TIME-nak. "Állandóan nagyobb, összetettebb, részletesebb sorozatokba kezdett."

Blanchard a film szereplőjeként is feltűnik. "Az én történetem mások számára biztosan lenyűgöző, mert mindenki azt kívánja, bár megtehette volna azt, amit én tettem" - mondja a filmben. "Gyerekként az emberek arról álmodoznak, hogy bankokat rabolnak. Szerintem ez egy fantázia, amit a legtöbben átélnek, de sosem hajtják végre úgy, mint én tettem."

Blanchard 1972-ben született, Kanadában nőtt fel, mielőtt édesanyjával és húgával Nebraskába költözött. Édesanyja, Carol Phegly szerint Blanchard gyermekként csendes volt, gyakran érdeklődött az elektronikai eszközök szétszerelése iránt. "Ha azt mondta volna, hogy egy nemzetközi mester tolvaj lesz, valószínűleg nem vettem volna komolyan" - mondja a filmben.

Ha kíváncsi vagy a filmre, holnaptól elérhető a Disney+ platformján!

dokumentum | krimi | misztikus

Gerald Blanchardról, a modern történelem egyik legkreatívabb, legszámítóbb és legképzettebb bűnügyi lángelméjéről szóló hihetetlen, első kézből származó beszámoló. több»

Rendező: Landon Van Soest