Jon Batiste dokumentumfilmje, az Amerikai szimfónia különleges perspektívát kínál a tehetséges zenész életéről.

Az Oscar-díjra jelölt rendező, Matthew Heineman Amerikai szimfónia című alkotása 2022-ben kezdődik, éppen abban az időszakban, amikor a zeneszerző Jon Batiste megtudja, hogy 11 Grammy-díjra jelölték; ezt követően egy újabb kiemelkedő pillanat következik a pályafutásában. Batiste, akit sokan ismernek a „The Late Show with Stephen Colbert” című műsor zenei vezetőjeként, egyetlen esti fellépésre készül a Carnegie Hall-ban, hogy bemutassa az Amerikai szimfónia elnevezésű szimfonikus művét, amely a zenei forma modernizálását célozza meg.

Ugyanabba az időszakban, amikor Batiste karrierje lendületet vesz, élettársa, Suleika Jaouad megtudja, hogy egy évtizedes remissziót követően visszatért a rákja. A film bemutatja az ezt követő érzelmi magasságokat és mélységeket, létrehozva egy történetet, amely részben szerelmi történet, részben pedig a két rendkívüli alkotó mögötti folyamatok és motivációk felfedezése.

Batiste New Orleansban nevelkedett egy többkenerációs louisianai  zenész családban.  Batiste zongorista és énekes, aki modern, eklektikus crossover zenét komponál, ötvözi a dzsesszt, soul-t, gospel és a New Orleans-i R&B-t. 

A Juilliard iskolába járt, ahol 2011-ben végzett, és Stay Human zenekarával olyan előadókkal lépett fel, mint Questlove, Lenny Kravitz, a Red Hot Chili Peppers, és mások. 2015-ben találkozott Stephen Colberttel, aki felvette őt a The Late Show zenekarvezetőjének. Öt Grammy-díjat nyert, köztük az év albumáért járót a We Are (2021) című albumával, valamint Oscar-díjat nyert a Pixar film, a Lelki ismeretek zenei szerzőjeként.

Ha kíváncsi vagy a filmre és rendelkezel Neflix előfizetéssel, nincs más dolgod, mint a film mafabos adatlapján található, “Hol nézheted” szekció alatti Netflix gombra kattintani.

dokumentum | életrajzi | zenés

2022 elején Jon Batiste tizenegy Grammy-jelölést kap, köztük „Az év albuma” kategóriában is. E diadalmas siker közepette a művész, aki az előző évben Oscar-díjat is nyert... több»