A Romain Gavras legújabb rendezése, az Athéné szabályosan berobbant a Netflix műsorkínálatába, a filmhez már előzetesen is nagy reményeket fűztek a kritikusok és persze az előfizetők is, és nagyon úgy tűnik, hogy nem kellett csalódni.

A film előzetese még tavaly júniusban debütált, és mondani se kell, hogy szinte azonnal hatalmas feltűnést keltett. Lángoló épületek és autók, Molotov-koktélok és rengeteg erőszakos képsor volt az, ami már előre sejtette, hogy az Athéné nem lesz egy könnyű falat.

MIRŐL SZÓL?

Abdel épp visszaérkezik a frontról, családját pedig összetörve találja, hiszen testvére nemrég halt meg egy rendőri beavatkozás során. A férfi öccse, Karim bosszúvágya és a drogdíler bátyja, Moktar veszélyben lévő üzletei között próbálja csillapítani a feszültséget. Mindeközben Athéné városa egyik pillanatról a másikra erőddé alakul át, amely egy családi tragédia helyszíne lesz, és mikor már mindenki úgy érzi, hogy megtalálta a maga igazságát, az események csak egyre nagyobb káoszba torkollanak.

EGY VALÓDI GÖRÖG TRAGÉDIA

Gavras rendezése már az első pillanattól fogva fojtogató és nyomasztó atmoszférát teremt: egy városi gerillaharc kellős közepén találjuk magunkat, Molotov-koktélok repülnek, egy rendőrőrs ellen pedig támadás indul. A kamera pedig minden pillanatot megragad ebből az egyre nagyobb mértéket öltő káoszból.

EGY TÖRTÉNET FOLYTATÁSA?

Romain Gavras korábban korábban a 2019-ben megjelent Nyomorultak című filmjével aratott nagy sikert. Ebből a szempontból az Athéné mintha ott venn fel a történések szálait, ahol a Nyomorultak véget ért. Az Athéné erőszakos alkotás, a képi világa felkavaró és megrendítő, mindezt a rendező olyan vágóképekkel toldotta meg, amelynek tartalma alaposan elgondolkodtatja a nézőt.

Az Athéné tehát már elérhető a Netflix műsorkínálatában.

51 Athéné  (2022)

akció | dráma | thriller

Órákkal azután, hogy legfiatalabb testvérük tragikus körülmények között megmagyarázhatatlanul elhunyt, három testvér élete káoszba borul. több»