Mától a Netflixen: Már nézhető az új, lebilincselő hidegháborús dokumentumfilm-sorozat

Fordulópont: A bomba és a hidegháború: A kilencrészes dokumentumfilm azt vizsgálja, hogyan változtatta meg visszafordíthatatlanul két globális szuperhatalom a történelem menetét.

Bár a Hidegháború 1991-ben véget ért, azt egy politikában kevésbé jártas civil is érzékelheti, hogy az Egyesült Államok és Oroszország - a volt Szovjetunió egykori központja - közötti kapcsolat továbbra is feszült. A Hidegháború globális következményei ma is éreztetik hatásukat a világ geopolitikai térképén, de önmagában, a történelmi háttér ismerete nélkül nehéz megérteni, hogy egy 20. századi ideológiai dominanciáért vívott harc hogyan vezethetett a jelenlegi világban számos ország folyamatos feszültségéhez.

A Fordulópont: A bomba és a hidegháború című kilencrészes dokumentumfilm sorozat, amelyet Brian Knappenberger rendezett, átfogó képet nyújt azokról az eseményekről, amelyek a Hidegháborúhoz vezettek, és nyomon követi a konfliktust világszerte érzékelhető utóéletét.

"Azokat az tanulságokat, amelyeket úgy gondoltunk, hogy levontuk a történtekből, valójában nem dolgoztuk fel" - mondja Lesley Blume dokumentumfilmben. SZerinte a mai világ állapotát "a 20. század történetének folyamatos hullámverése határozza meg".

Ahhoz, hogy elmesélje a történetet, a sorozat több mint 100 interjút használt fel. A múlt és a jelen világvezetői (ukrán elnök, Volodymyr Zelenskyy, észt miniszterelnök, Kaja Kallas) mellett történészek és hétköznapi emberek mesélnek. Olyanok, akiknek az életét drasztikusan megváltoztatták a Hidegháború eseményei. Ahogy a történelem kibontakozik, minden epizód kitekint a jelenlegi orosz-ukrán konfliktusra is annak példájaként, hogy az vizsgált történelmi időszak közvetlenül kapcsolódik a mai eseményekhez. "Szinte minden része az ukrán háborúnak a hidegháború visszhangja" - magyarázza Knappenberger.

Ha szívesen megnéznéd a sorozatot és rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor nincs más dolgod, mint a széria mafabos adatlapján található, “Hol nézheted” szekció alatti Netflix gombra kattintani.

 

dokumentum

A sorozat az atombomba megalkotásának és a nukleáris fegyverek elterjedésének krónikája a Szovjetunió felbomlásán túl Vlagyimir Putyin felemelkedéséig és Ukrajna orosz... több»