Ang Lee 2005-ben megjelent rendezése, a Túl a barátságon hatalmas visszhangot váltott ki annak idején. A Jake Gyllenhaal és Heath Ledger főszereplésével készült produkció pedig mától elérhető az HBO Max műsorkínálatában.

A film cselekménye az 1963 és 1983 közötti Wyoming lélegzetelállító hegyvidékén bontakozik ki, és két amerikai cowboy, Ennis Del Mar és Jack Twist bonyolult és összetett romantikus kapcsolatát követi nyomon.

A Túl a barátságon premierjére a 2005-ös Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon került sor, ezt követően pedig rendkívül pozitív kritikai fogadtatásban részesült, mindemellett pedig 178 millió dollár bevételt termelt. A 78. Oscar-díjátadón a film több jelölést is kapott, amelyek közül a legjobb rendező, a legjobb adaptált forgatókönyv és az eredeti filmzene kategóriájában díjra is váltotta azt.

Ugyanakkor Ang Lee rendezése heves vitákat váltott ki a közbeszédben a film főszereplőinek szexuális ábrázolása miatt, ám a mai napig a queer filmművészet egyik fordulópontjaként tekintenek a produkcióra.

A Túl a barátságon további főszerepében Anne Hathaway, Kate Mara, Michelle Williams, Linda Cardellini és Anna Faris láthatók. A film tehát mától elérhető az streamingszolgáltató műsorkínálatában, a mafabos adatlapon található HBO Max ikonra kattintva pedig közvetlenül elindítható a lejátszás, amennyiben rendelkeztek előfizetéssel a szolgáltatónál.

dráma | romantikus

Ennis Del Mar és Jack Twist először Joe Aguirre birtokán találkoznak, amikor mindkettőjük munkát keres. Először barátság, majd egy sokkal mélyebb kötődés is kialakul... több»