Maugli – A klasszikus Kipling-történet sötét átirata – kritikai összefoglaló

Az Andy Serkis rendezte Maugli - A dzsungel legendája frissen érkezett meg a mozikba – és már kemény kritikákat is kapott amellett, hogy sokan dicsérik a motion capture-szakértőnek számító színész első rendezését.

A filmet nagy várakozás övezte, és elsősorban valóban a technikai megvalósítás miatt, amely az eredeti elképzelés szerint érdekesen és sikeresen ötvözte volna az élőszereplős és a CGI-világot. A filmben alakítja a Mauglit, aki tulajdonképpen a film középpontja – nem véletlenül kapta ez a feldolgozás a Maugli címet.

Serkis ugyanis egy kicsit máshonnan fogja meg a közelíti meg Rudyard Kipling klasszikus történetét, a Dzsungel könyvét, és egy kicsit hangsúlyosabban jelenik meg benne az ember és a természet, illetve a gyarmati India konfliktusainak viszonyrendszere. Ez még helyenként a javára is válik a filmnek, legalábbis néhány kritikus véleménye szerint. Abban többen egyetértenek, hogy ez a film egy sokkal sötétebb és nyomasztóbb módon festi le a Kipling teremtette képzeletvilágot, mint az eddigi feldolgozások – sőt, egy kritikus egyenes azt tanácsolja a kisgyerekes szülőknek, hogy ne ezen a  filmen keresztül ismertessék össze a csemetét a sztorival.

Az állatok vizuális megvalósítása sokak számára egy nehezen befogadható látványt eredményezett, ami sokak szerint sikertelenül mossa össze az állati és az emberi arcokat – és ez akkor válik igazán látványossá, amikor Maugli visszatér az emberek közé, és ott már rendes állatokkal találkozik, nem a CGI alkotta lényekkel. Ezzel ellentétben a színészek - Christian BaleBenedict CumberbatchCate BlanchettAndy SerkisNaomie HarrisFreida Pintoés  Tom Hollander - szinkronjait kifejezetten dicsérik, amelyek igazi mélységet és tartalmat tudnak az állatok mögé csempészni.

A RottenTomatoes értékelései szerint a film a kritikusok előtt elhasalt, mert jelenleg csak 45 százalékon áll, míg a közönség értékelése szerint 88 százalékos – vagyis azok, akik jegyet váltottak a filmre, míg a nem túl jó kritikák ellenére is tudták élvezni az alkotást.

Felemás tehát a film fogadtatása, hiszen a vitathatatlanul értékelhető elemek mellett kerültek a megvalósításba olyanok is, amelyek nem igazán találták el a kritikusok ízlését. Hogy mekkora anyagi siker lesz, az a jövő zenéje, ahogy az is, hogy mennyire veszi ez el Serkis kedvét a további rendezésektől.