„Megfojtanám Scorsese-t”

Martin Scorsese a maffiafilmek koronázatlan királya, aki már több klasszikust is letett az asztalra a témában. Legutóbbi alkotása, a 2019-es Az Ír is egy hamisítatlan gengszterfilm, ráadásul igazi sztárparádét hozott magával, nem mellesleg pedig 10 Oscar-jelölést. A történet Jimmy Hoffa eltűnésének (vagy meggyilkolásának?) előzményeit dolgozza fel az abban komoly részt vállaló Frank Sheeran egykori vallomásai alapján. De a jelek szerint a sztori bizonyos elemeiben igen messze áll a valóságtól.

Legalábbis ezt állítja a történet egyik szereplője, Chuckie O’Brien mostohafia, Jack Goldsmith. A New York Timesban megjelent cikkben arról beszél, hogy a nyolcvanas éveiben járó O’Brient kifejezetten felbosszantotta a film, és egyenesen átkozódott miatta: „Megfojtanám Scorsese-t, de utána az írt játszó fickót is!”

O’Briennél és mostohafiánál az tette be a kaput, hogy a film elsősorban a Hallom, szobafestő vagy című regényre támaszkodik, amely az ír bérgyilkos, Frank Sheeran vallomásait dolgozta fel. Scorsese ezek alapján úgy állította be a filmben O’Brien karakterét, mint Jimmy Hoffa hűséges, de visszahúzódó fogadott fiát. Ezzel szemben Sheerant a megbecsült és mindent tudó barát képében ábrázolta. A valóságban azonban, ha O’Briennek lehetett is köze Hoffa eltűnéséhez, azt Scorsese teljesen kifacsarva dolgozta fel. Éppen ezért O’Brien kerek perec kijelentette: Az Ír az általa valaha látott legnagyobb hazugság.

Természetesen, mint minden film – legyen az teljes mértékben fikció vagy történelmileg hitelesnek beállított alkotás – bizonyos mértékig Az Ír is tartalmaz kitalált elemeket. Éppen ezért nem érdemes tényként kezelni az abban látottakat, hiszen a dramaturgia és a cselekmény előremozdításához időnként szükség van kitalált részekre is.

Jimmy Hoffa története egyébként a mai napig foglalkoztatja a nagyérdeműt, hiszen 1975-ös eltűnésének rejtélyét sosem oldották meg, még napjainkban is bukkannak fel újabb és újabb teóriák, hogy mi is történt pontosan.

87 Az Ír  (2019)

dráma | életrajzi | krimi

Martin Scorsese lenyűgöző gengsztereposza a második világháború utáni Amerika alvilágával ismerteti meg a nézőket. Egy kiszolgált katona, Frank Sheeran a kulcsfigurája, aki... több»