Meghalt A királynő színésznője, Sylvia Syms

Sylvia Syms angol színésznő 89 éves korában elhunyt az Egyesült Királyságban - közölte családja.

Syms leginkább a Sivatagi támadás, a Kémek keringője és Stephen Frears A királynő című filmjeiben játszott szerepeiről volt ismert. Utóbbiban az anyakirálynőt alakította.

Syms ma reggel hunyt el a Denville Hallban, a szórakoztatóiparban dolgozók londoni gondozóházában. A The Sunhoz eljuttatott közleményében Syms családja így fogalmazott: "Csodálatos életet élt, és egészen a végéig örömet és nevetést adott nekünk. Éppen tegnap emlékeztünk vissza együtt az összes kalandjára. Nagyon fog hiányozni. Szeretnénk megragadni az alkalmat arra is, hogy köszönetet mondjunk mindenkinek a Denville Hallban azért a valóban kiváló gondoskodásért, amit az elmúlt évben anyukánknak nyújtottak."

Syms 1934-ben született Londonban, és a Royal Academy of Dramatic Artra járt. 1958-ban szerepet kapott a BAFTA-díjra jelölt Sivatagi támadás című filmben. Egy évvel később az Expresso Bongo című filmben szerepelt Cliff Richard mellett, majd Dirk Bogarde partnereként játszott az 1961-es, ellentmondásos bűnügyi drámában, az Áldozatban. A 70-es években BAFTA-díjra jelölték a Julie Andrews-szal közös Kémek keringője című filmben nyújtott szerepéért.

Röviddel Margaret Thatcher brit miniszterelnök 1990-es hivatali idejének vége után Syms alakította őt a Thatcher: The Final Days (1991) című, az ITV számára készült Granada TV-filmben. Később a színpadon is éltre keltette a szerepet. 2000 és 2003 között szerepelt az ITV At Home with the Braithwaites című sorozatában, 2006-ban pedig ő játszotta az anyakirálynőt A királynő című brit sikerfilmben, amelyért Helen Mirren Oscar-díjat kapott.

Syms szerepet kapott a népszerű brit EastEnders szappanoperában, mint Olive Woodhouse is, és Cara Delevingne oldalán szerepelt a Timeless című rövidfilmben. Legutóbb 2019-ben a BBC Gentleman Jack című korabeli drámájában láthattuk Mrs Rawson szerepében.