Meghalt az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij, akinek a tevékenységéről Oscar-díjas dokumentumfilm készült

47 éves korában elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus.

Az Associated Press jelentése szerint halálának hírét az orosz szövetségi börtönszolgálat közölte a nyilvánossággal, miszerint Navalnij “pénteken egy séta után rosszul érezte magát, majd elvesztette az eszméletét”, a kiérkező mentőszolgálat ugyanakkor már nem tudta megmenteni az életét.

Alekszej Navalnij 2001 januárja óta volt börtönben, miután visszatért Oroszországba Németországból azt követően, hogy a novicsok nevezetű idegméreggel merényletet követtek el ellene. A mérgezéssel Vladimir Putint vádolta meg, a Kreml ugyanakkor teljes mértékben elutasította a vádakat.

Navalnij pályafutása során tömeges Kreml-ellenes tüntetéseket szervezett, a mérgezéséről Daniel Roher készített 2022-ben dokumentumfilmet Navalnij címmel, amelyet a Sundance Filmfesztiválon mutattak be, illetve elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat.

Navalnijt felesége, Julija Navalnaja, lánya, Dasha és fia, Zakhar gyászolják. Nyugodjon békében!

67 Navalnij  (2022)

dokumentum

Alexei Navalny 2020 augusztusában túlélt egy halálos idegméreggel elkövetett merényletet. Hónapokig tartó felépülése során megdöbbentő felfedezéseket tesz az ellene... több»