A tavalyi év egyik legjobb filmje volt a Top Gun: Maverick, amely nem véletlenül kapott hat Oscar-jelölést. A főszereplő természetesen Tom Cruise volt, aki ismét Pete „Maverick”Mitchell bőrébe bújt. De nem ő volt az egyetlen visszatérő, hiszen a filmben egy rövid szerep erejéig Val Kilmer is felbukkant Tom „Iceman” Kazansky szerepében.

Erről mesélt Tom Cruise nemrégiben Jimmy Kimmell beszélgetős műsorában. Elmondta, hogy eltökélt szándéka volt, hogy Val Kilmer is szerepet kapjon a filmben, de ez egy ideig egyáltalán nem volt biztos. Éppen ezért, amikor Val Kilmer igent mondott és elment a forgatásra, Tom Cruise valósággal megkönnyezte, úgy meghatódott.

Mint ismert, Val Kilmer 2017-ben hozta nyilvánosságra, hogy torokrákkal küzd. A betegséget még 2015-ben diagnosztizálták a sztárnál, akit sikerült is tünetmentessé tenni. Sugárkezelés és kemoterápiás kezelés mellett műtétre is sor került, amely sajnos maradandóan károsította a színész beszédkészségét. A filmben is ezért szorították minimálisra a szövegét.

A Top Gun: Maverick egyik legérzelmesebb jelenete volt, amikor Maverick és Iceman újra találkoztak. Bár a sztori szerint egyébként sem szakadt meg köztük a kapcsolat az első film óta eltelt évtizedekben, csak míg Maverick végig a pilótafülkében maradt, addig Iceman a Csendes-óceáni Flotta parancsnokává vált.