89 Mementó  (2000)

A Batman reboot és az olyan sc-fi kasszasikerek előtt, mint az Eredet vagy a Csillagok között Nolan a 2000-es években a Mementó című pszichothrillerjével alapozta meg hírnevét Hollywoodban, mely a népes rajongótábornak és a közel sem hagyományos rendezői megközelítésnek köszönhetően valódi klut klasszikus lett. Abban, hogy a film egyáltalán a mozikba kerülhessen, azonban Christopher Nolan barátnőjének is kulcsszerepe volt. Nélküle a filmtörténet ma jó eséllyel kevesebb lenne legalább egy kultfilmmel.

Christopher Nolan ma Hollywood talán legsikeresebb és egyik legjobb rendezője, ehhez a státuszhoz azonban igen hosszú utat kellett bejárnia. Ha Nolan előáll egy filmtervvel, a stúdiók egymásra licitálva versenyeznek, hogy melyikük készítse el a produkciót, a direktor kezei között ugyanis valahogy minden arannyá változik. Kevés olyan rendező van ma, aki ennyire élvezi a stúdiók bizalmát, és aki megengedheti magának, hogy eredeti, igen nagy költségvetésű filmekkel rukkoljon elő.

Nolan kimagasló pályájának első jelentősebb állomása a 2000-ben bemutatott Mementó volt, mely újradefiniálta a pszichothrillerek műfaját. Ahhoz azonban, hogy a papíron remekül mutató sztoriból film készülhessen, nem kis szerepe volt Emma Thomasnak.

Mielőtt előre ugranánk némileg az időben, már a Mementó sztorijának a megszületése is kalandos körülmények között zajlott. 1996-ban, az akkor 26 éves Nolan és a nálad hat évvel fiatalabb öccse, Jonathan chicagói otthonukból egy 2000 mérföldes útra indultak Los Angelesbe, hogy szerencsét próbáljanak a filmezés fellegvárában. Az utat végig ötleteléssel töltötték, ekkor vetette fel Jonathan, hogy készíthetnének egy filmet, melynek a főszereplője anterográd amnéziában szenved. A történetet csakhamar papírra vetették, de innentől még hosszú út vezetett a megfilmesítésig a tapasztalatlan páros számára.

Thomas, aki annak idején Nolan barátnője volt (ma már házastársak), filmproducerként dolgozott, és bár a Mementó számára is fordulópontot jelentett, de már megvoltak a kapcsolatai Hollywoodban. Thomast lenyűgözte párja forgatókönyve, de a gyártók a nehéz és csavaros téma miatt nem álltak sorban a szkriptért. A nő ekkor fordult munkatársához, Aaron Ryderhez, aki annak idején a Newmarket Films producereként tevékenykedett, és megmutatta neki a forgatókönyvet. Ryder számára már az első olvasás után egyértelmű volt, hogy ez a sztori megérdemli a mozivásznat, és ahogy azt mondani szokás, a többi innentől már történelem.

A film nem csak a nézők, de a kritikusok körében is hatalmas sikert aratott, a szakma pedig azonnal felfigyelt Nolan egyedi látásmódjára, arról nem is beszélve, hogy mindezek mellé a Mementó besöpört két Oscar (legjobb forgatókönyv, legjobb vágás) és egy Golden Globe-jelölést (legjobb forgatókönyv) is.