Mesterséges intelligencia vezérelte robot lesz az új hollywoodi szuperprodukció főszereplője

A jövő rendíthetetlenül közeledik felénk, hogy aztán előbb észrevétlenül jelenné majd végül múlttá váljon. A jövő pedig könnyen lehet, hogy egy olyan filmipart hoz el a nem olyan távoli jövőben, ahol már nem is az emberi színészek lesznek a középpontban. Ennek az előszele lehet a b?

A b nem egy elírás, hanem egy készülő sci-fi mozi címe. A fura címadáson túl vannak azonban más érdekességek is a projekt körül. A történet egy tudósról fog szólni, aki az emberi DNS tökéletesítéséhez írt egy programot, ám rájön, hogy az komoly veszélyeket rejt magában. Ráadásul tervezett egy mesterséges intelligenciát is, amit egy női robottestbe ültetett be, ami ezt a programot is hordozza.

Ez eddig nem különösebben extrém, csakhogy az említett robotot a valóságban is egy robot fogja alakítani: a mesterséges intelligencia által vezérelt Erica. Ezzel a b lehet a történelem első olyan filmje, amiben nem egy élő színész, hanem egy robot a főszereplő.

Ericát egyébként Japánban tervezték és építették meg, a mesterséges intelligenciáját pedig kifejezetten arra képezték ki, hogy színészként állja meg a helyét. Erről beszélt egy interjúban a tervező Hiroshi Ishiguro és Kohei Ogawa is, akik elmondták, hogy a színészek mindig személyes élettapasztalataikat is beleviszik egy-egy szerepbe, de Erica értelemszerűen nem rendelkezik ilyen élettapasztalatokkal. Ezért nekik minden egyes szituációra külön kell felkészíteniük.

A b egyelőre sem rendezővel, sem élő szereplőkkel nem rendelkezik. A hírek szerint a nagyjából 70 millió dolláros költségből készülő film első jeleneteit Japánban már 2019-ben felvették Ericával, míg az élőszereplős forgatást 2021 nyarára tervezik.

Érdekesség még, hogy eredetileg nem a b lett volna Erica debütáló mozija, mivel a robot tervezői először az Amerikai história X-et is rendező Tony Kaye-jel állapodtak meg, de végül nem tudták összeegyeztetni a naptárjukat.