Mindenki megnyugodhat, a jó kezekbe került a Star Wars jövője

Dave Filoni, aki többek közt A mandalóri és az Ahsoka, valamint minden más dolgok mestere a messzi-messzi galaxisban, most új szerepet kapott a Lucasfilmnél: kreatív vezető lett. De még mindig ő viseli majd a 2020-ban kapott ügyvezető alelnöki címet is.

Filoni a Vanity Fairnek adott keddi interjújában jelentette be kreatív vezérigazgatói címét. Már eddig is executive producere volt a Disney+-on futó összes élőszereplős Star Wars sorozatnak, és a tévésorozat összes történetszálát egybefonó film rendezésére is felkérték, de mostantól sokkal nagyobb szerepet vállal a Csillagok háborúja jövőjében.

"A múltban egy csomó projektbe bevontak, amiket már csak akkor láttam, amikor jócskán előrehaladott állapotban voltak" - mondta - "Ebben az új szerepkörben alapvetően mindenre nyitott vagyok, ami történik. Amikor a jövőjét tervezzük annak, amit most csinálunk, már a kezdeti fázisban részt veszek."

"Nem mondom meg az embereknek, hogy mit tegyenek" - tette hozzá - "De úgy érzem, hogy próbálok segíteni nekik abban, hogy a legjobb történetet meséljék el, amit el akarnak mesélni. Segítséget kell nyújtanom itt az egész galaxisban, mintha szinte egy Jedi Tanács tagja lennék."

A Csillagok háborúja lassan nagyszabású visszatérést tervez a nagyvászonra. A franchise-hoz több tévésorozat is készül. Következik a Skeleton Crew, a Jon Watts és Christopher Ford által készített coming-of-age történet; a Az akolitus, a Leslye Headland által irányított, a távoli múltban játszódó thriller; és Tony Gilroy Andor című sorozatának második évada.

A nagyvásznon pedig James Mangold, Taika Waititi, Shawn Levy filmjei készülnek. 

"Ahhoz, hogy igazán segíthessem a filmkészítőket, nagyon fontos volt számomra, hogy első kézből tapasztaljam meg [a projektjeiket]" - mondta Filoni - "Emellett perspektívát tudok nyújtani azokról a kihívásokról, amelyeket ezeknek a történeteknek az elmesélése jelent. Úgy érzem, hogy sokkal inkább képes vagyok ténylegesen segíteni azon kívül, hogy csak azt mondom: 'Nos, a Jedik ilyenek, a Sith-ek pedig ilyenek..."

Filoni a 2008-as Star Wars - A klónok háborúja című film rendezése óta áll kapcsolatban a Star Wars-univerzummal és évek óta szorosan együttműködik az alkotóval, George Lucas-szal. Kathleen Kennedy továbbra is a Lucasfilm elnöke, Carrie Beck pedig a fejlesztésért felelős vezető marad. Filoni "narratív szinten mérlegel", míg Kennedy a Lucasfilmet felügyeli, Beck pedig más filmeseket hoz be a csapatba.