Nagy Dénes nyitja meg a Verzió Filmfesztivált

November 9-én Nagy Dénes filmrendező nyitja meg a Verzió Filmfesztivált, amelyet a Dívák premiervetítése követ. A korábbi évekhez hasonlóan a legaktuálisabb dokumentumfilmek mellett rengeteg szakmai program és kerekasztal-beszélgetés hozza el a fesztiválhangulatot, amelyeken ismét neves szakemberek, rendezők és producerek vesznek majd részt. Jegyek és bérletek már kaphatók.

November 9-én a Trafóban indul el a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idei két hete. A fesztivált Nagy Dénes filmrendező nyitja meg, akinek korábban több filmjét is bemutatta a Verzió, valamint idén első játékfilmjéért (Természetes fény) megkapta a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az idei nyitófilm a Dívák, ami Magyarországon a Verzión lesz először látható. A vetítést követően Gyárfás Dorka, újságíró beszélget a film rendezőjével, Kőrösi Mátéval. Az idei fesztivállal kapcsolatban Sarkisova Oxana, a fesztivál igazgatója elmondta: “A megpróbáltatásokkal teli elmúlt év fényében óvatos optimizmussal vágunk neki az idei fesztiválnak. Bár nagy örömmel tölt el minket, hogy idén a Verzió visszatér a mozikba, annak is tudatában vagyunk, hogy a pandémia még nem múlt el, ezért rugalmasnak és óvatosnak kell lennünk. Vállalkozásunkhoz erőt és bátorságot a legfrissebb dokumentumfilmek és készítőik – a valóságot megszállottan megragadni akaró kutatók és művészek – adnak. A nagy műgonddal leforgatott és megvágott történetek – szóljanak az ifjúság küzdelmeiről vagy optimista százévesekről – hitelességük okán rendkívüliek. E filmek az élet bonyolultságát, sokarcúságát és kiszámíthatatlanságát tárják fel előttünk”.

A fesztivál során nem csak a filmek utáni beszélgetéseket érdemes majd követni, hiszen idén tematikus kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak majd, melyeket a fesztivál filmjei ihlettek. November 13-án a Blinken OSA-ban Jogi akadályok és eszközök a szexuális erőszak áldozatainak jogérvényesítésében címmel a Patent és NANE nőjogi szervezetek képviselői arról fognak beszélni, hogy milyen akadályai vannak a szexuális erőszakban és visszaélésekben érintett nők és gyerekek jogérvényesítésének ma Magyarországon, és hogyan lehetne javítani a helyzeten állami és intézményes szinten. A Verzió Antropocén szekció filmjei ihlették A klímaváltozás hatása a sérülékeny társadalmi csoportokra című beszélgetést. A fesztivál egyik idei szekciója a “Parrhesia: Az igazság ideje” filmjeivel összhangban szerveződött A félelemnélküli beszéd: A független média és a civil szervezetek viszonya című beszélgetés, melynek során civil szervezetek kommunikációs szakemberei, valamint az online médiumok szerkesztői cserélnek tapasztalatot arról, hol és hogyan tud találkozni egy civil szervezet ügye a sajtószabadsághoz ragaszkodó médiával.

A fesztiválra több mint 60 nemzetközi és hazai vendég érkezik, akikkel a filmek utáni beszélgetések alkalmával, a Verzió szakmai eseményein, valamint online lehet találkozni. Így érkezik idén Budapestre Annabel Verbeke belga filmrendező (Négy évszak egy nap alatt), zsűritagként Julie Nederkoorn (Movies that Matter Filmfesztivál), Arica című filmjével William Johansson, a film társrendezője és a film producere Andreas Rocksén, Julia Vishnevets a Beiskolázva című film rendezője, valamint Tel-Avivból a Gyerekek film rendezője Ada Ushpiz. Ritka, hogy a filmek főszereplői is el tudnak jönni a fesztiválra, idén viszont a Minden, ami én vagyok című film főszereplője, Emilie Dahl és a film rendezője, Tone Grøttjord-Glenne is jönnek a Verzióra. Ugyanígy Christine Hanberggel, A bátyám története film rendezőjével és egyben főszereplőjével is találkozhatnak a nézők. Online is számos szakember fog bejelentkezni, így Molnár-Szakács Hajnal is, a Sundance Dokumentumfilm Alap magyar származású igazgatója.

A fesztiválbérletek és jegyek már elérhetőek a budapesti vetítésekre a Toldi, a Művész és a Kino mozikban és a mozik weboldalán. A megnyitóra és a Dívák premiervetítésére jegyek kaphatóak a Trafó jegypénztárában és a weboldalán.

83 Dívák  (2021)

dokumentum

Szani, Tina és Emese teljesen átlagos, a felnőttéválás küszöbén álló lányok, akiket első ránézésre csak olyan sekélyes dolgok foglalkoztatnak, mint a kozmetikumok és az... több»