Morgan Freeman meglepetésszerűen megjelent a katari világbajnokság megnyitó ünnepségén, és beszédet mondott az "egységről" és a "tiszteletről".

A 85 éves élő legenda egyes rajongóknak örömet okozott, amikor a színpadra lépett, mások viszont megkérdőjelezték, hogy Katar emberi jogi helyzete miatt miért akart részt venni az eseményen.

'Valami csodálatosat hallottam. Nem csak zenét, hanem ezt az ünneplést is. Ez az egész annyira új. Korábban csak egy olyan országot ismertem, amely látszólag zűrzavarban volt. Én itt állok maguk előtt' - mondta előadása közben.

Amikor Freemant arra kérték, hogy "jöjjön", így válaszolt: "Nem vagyok biztos benne. Szívesen látnak?' A színész ekkor azt a választ kapta: "Azért küldtük ki a felhívást, mert mindenkit szívesen látunk. Ez egy meghívás az egész világ számára".

"Most a világ még távolabbinak és megosztottabbnak érzi magát. Hogyan tud ennyi ország, nyelv és kultúra összefogni, ha csak egy utat fogadnak el?" - hozzátette - "Én látom ezt. Ami ebben a pillanatban itt egyesít minket, az sokkal nagyobb, mint ami elválaszt minket".

Néhány rajongó el volt ragadtatva Freeman előadásától, az egyikük így tweetelt: "Morgan Freeman a világbajnokság megnyitóünnepségén! Ez a világbajnokság lesz a valaha volt legjobb".

Egy másik hozzátette: "Elismerő tweet Morgan Freemannek és annak, ahogyan beszélt a megnyitó ünnepségen, a hangjában van erő".

Mások azonban nem voltak túlságosan lenyűgözve: "@morganfreeman Hát ez kiábrándító volt, hogy ott láttalak. Azt hiszem, mindenkinek megvan az ára. Azt hittem, ennél nagyobb vagy."

Freeman olyan sztárokhoz csatlakozott, mint a BTS énekese, Jungkook és Robbie Williams, akik a világbajnokságot indították. Gary Lineker szintén Katar emberi jogi helyzetére utalva nyitotta meg a közvetítést.

Williams állítólag az Il Venerdì di Repubblica című olasz lapnak adott interjúban megvédte döntését, hogy fellépjen az eseményen. Idézik őt: "Természetesen nem nézem el sehol az emberi jogok megsértését. De ha nem nézzük el sehol az emberi jogok megsértését, akkor ez lenne a legrövidebb turné, amit a világ valaha is ismert: még a saját konyhámban sem tudnék fellépni."

A slágergyáros hozzátette: "Aki olyan üzeneteket hagy, hogy "nemet Katarra", az kínai technológiával teszi ezt. Képmutatás lenne részemről, ha nem mennék [Katarba]."