Ha van színész, aki miatt bármikor érdemes moziba menni, akkor az Anthony Hopkins. A legendás sztár már 87 éves, de még mindig nagyon aktív, tavaly is több moziban szerepelt. Láthattuk a Rebel Moon 1. rész: A tűz gyermeke sci-fiben, illetve egy történelmi-életrajzi drámában, az Egy életben. Utóbbi filmje napokon belül megérkezik a hazai mozikba.

Az Egy élet egy valóban megtörtént esetet dolgoz fel, amelynek középpontjában egy londoni bróker, Nicholas „Nicky” Winton állt. A fiatalember két társával – a csehszlovákiai menekültek ügyével foglalkozó brit bizottság két tagjával, Trevor Chadwickkel és Doreen Warrinerrel 669 gyermeket mentett meg a nácik elől még az 1930-as évek legvégén.

1938 decemberében látogatott el Prágába, ahol a nácik felemelkedése által fenyegetett s hazájukat hátrahagyott német és osztrák családokkal találkozott, akik elborzasztó körülmények között tengődtek, élelem és hajlék híján. A fiatalember és két társa ezt követően versenyt futott az idővel, hogy minél több gyermeket kimenekítsenek a határok lezárása előtt.

Ötven évvel később, 1988-ban Nickyt még mindig kísérti azon gyermekek kétséges sorsa, akiket nem sikerült biztonságban Angliába juttatniuk; ostorozza magát, amiért nem volt képes többet tenni. Egy napon azonban megkeresi a BBC, és élő televíziós műsorában meglepetésszerűen összehozza az immáron felnőtt túlélőkkel – ami segít a férfinak végre valahára megbékélnie a bűntudattal és bánkódással, ami öt évtizeden át emésztette.

A film tehát Nicholas Winton történetét meséli el, nem is akármilyen szereposztással. A főhőst a kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkins kelti életre, mellette pedig olyan színészeket láthatunk még, mint Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce és Johnny Flynn. A rendezői széket az a James Hawes foglalta el, akinek a neve főként sorozatok kapcsán lehet ismerős: rendezett Az elmeorvos, a Fekete tükör és a Ki vagy, Doki? szériákban is. Ezúttal Lucinda Coxon és Nick Drake forgatókönyvéből dolgozott.

És, hogy mennyire végeztek jó munkát? Ezt remekül mutatja, hogy a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól 90 százalékot, míg a nézőktől 96 százalékot kapott! Nálunk február 15-én érkezik meg a mozikba.

79 Egy élet  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

Igaz történet Sir Nicholas Wintonról, a fiatal londoni brókerről, aki a második világháborút megelőző hónapokban 669 gyermeket mentett meg a nácik elől. Nicky 1938... több»