Az idő villámgyorsan repül, ezt mindenki tudja, de még így is megdöbbentő belegondolni, hogy a Christopher Nolan féle Batman-trilógia első felvonása, a Batman: Kezdődik! premierje óta már másfél évtized eltelt. Aki akkor született, már túl van a gimnázium első évén is…

Christopher Nolan filmjéről előzetesen kevesen gondolták volna, hogy ekkora mérföldkő lesz a filmipar történetében. Pedig így lett, ugyanis a lehető legjobbkor a lehető legjobb formában reformálta meg Batman mozis karrierjét és ezzel együtt a teljes DC-s filmcsaládot.

A korábbi Tim Burton és Joel Schumacher féle sokkal komikusabb, könnyedebb hangvételű Batman-mozik után Nolan sokkal zordabb, keményebb filmben látta a siker kulcsát. Egy jól átgondolt és felépített trilógiában gondolkozott, amelynek első része nem is lehetett más, mint az ikonikus hős eredetének története.

A Batman: Kezdődik! éppen ezért szépen végigmegy Batman megszületésén Bruce Wayne családi tragédiájától kezdve egészen az első komolyabb megmérettetéséig. Mint ismert, az első filmben Ra’s al Ghult és a Madárijesztőt kellett megállítania.

Christopher Nolan a szereplőgárdát is remekül válogatta össze a filmhez. Christian Bale-t sokan minden idők legjobb Batmanjének, Bruce Wayne-jének tartják. De hasonlóan jó kritikákat kapott az Alfredet alakító Michael Caine is. A filmben felbukkant még mellettük Morgan Freeman, Liam Neeson, Gary Oldman, Cillian Murphy, Katie Holmes és Rutger Hauer is.

Amit a Batman: Kezdődik! megalapozott, azt néhány évvel később A sötét lovag pörgette a csúcsra, ami szintén igazi kultfilmmé vált mára. A sorból talán egy picit (de tényleg csak egy picit) a trilógia záró fejezete lógott ki, de az is lehet, hogy eddigre a rajongók elvárásai lettek túl nagyok az első két mozi után.